Kotlety rybne z mięsem
- SKŁADNIKI: ( 6 szt. )
- - filety rybne ( u mnie dorsz ) - ok. 30 dag
- - mielona wołowina - ok. 30 dag
- - duże jajko - 1 szt.
- - bułka tarta - 0,5 szklanki
- - mąka - 10 dag
- - natka pietruszki - 1 pęczek
- - sól ziołowa
- - pieprz
- - olej do smażenia
- Ryba … mięso .. ryba … mięso – co wybrać?! To i to w jednym!
Jak wiecie lubię kulinarne wynalazki i nietradycyjne połączenia smaków. Eksperymenty w mojej kuchni często mają miejsce i może to nieskromnie zabrzmi ” zawsze wychodzi pysznie ”. Tak było i tym razem , kiedy to postanowiłam połączyć rybę z mięsem ( tak – rybę z mięsem! ) Wyszły przepyszne kotlety , którymi zajadała się cała rodzina!
Takie rybno – mięsne kotlety są też fantastycznym pomysłem jako wkładka do burgera!
Gwarantuję , że posmakują!
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
Ryby myjemy , oczyszczamy z ości , gotujemy ok. 5 minut , a następnie rozdrabniamy widelcem.
Mięso mielone mieszamy z rybą.
Dodajemy jajko , bułkę tartą i posiekaną natkę pietruszki.
Przyprawiamy solą ziołową i pieprzem.
Wyrabiamy na masę.
( Jeśli masa nie chce się kleić dodajemy bułkę tartą ).
Formujemy niewielkie , płaskie kotleciki.
Obtaczamy w mące.
Smażymy kilka minut z obu stron na mocno rozgrzanym oleju.
Podajemy z ulubionymi dodatkami.