Kotlety mielone mojej babci

Kotlety mielone mojej babci
Zdjęcie - Kotlety mielone mojej babci - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Kotlety mielone mojej babci - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Kotlety mielone mojej babci - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Kotlety mielone mojej babci - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki
  • 500g mięsa wieprzowego (łopatka, karkówka)
  • 400g mięsa wołowego (łopatka, karkówka, lata)
  • 1 duża cebula
  • 2 jajka
  • 0,5 szklanki kaszy manny
  • 0,5 szklanki mleka
  • sól
  • pieprz
  • szczypta majeranku
  • szczypta curry
  • szczypta słodkiej papryki
  • 3 suszone pomidory
  • mąka do obtoczenia
  • olej do smażenia
Przygotowanie

Cebulę obieramy, mięso myjemy, osuszamy i kroimy na kawałki, mielimy razem z pomidorami i cebulą. Do mięsa dodajemy jajka, kaszę mannę i przyprawy. Całość mieszamy. Wlewamy mleko i wyrabiamy ręką. 


Z masy mięsnej nabieramy łyżką kawałki, które obtaczamy w mące i formujemy kotlety. 


Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni (dolna grzałka). W głębokiej patelni (najlepiej żeliwnej) rozgrzewamy olej (ok 0,5 cm). 


Na patelnię przekładamy kotlety, smażymy z obu stron na brązowy kolor. 


Po usmażeniu kotlety przekładamy do żaroodpornego naczynia, które wkładamy do piekarnika. 


Pieczemy przez ok. 25 minut.

Kategorie przepisów