Kotleciki z cukinią i mozzarellą
- 500 g łopatki wieprzowej,
- 1 mała cukinia,
- 1 cebula biała,
- 1 ząbek czosnku,
- 12-15 szt. małych kulek mozzarelli,
- 3 łyżeczki musztardy kremskiej,
- 1 kajzerka,
- mleko (do namoczenia bułki),
- 1 jajko,
- 1 łyżeczka cząbru,
- sól i pieprz do smaku,
- mąka (do panierki),
- olej rzepakowy do smażenia.
Kotleciki mielone z mięsa z łopatki z cukinią i mozzarellą, to nowy, bardzo ciekawy pomysł na inną wersję popularnych mielonych. Dzięki zawartości cukinii kotlety są bardzo soczyste, a niespodzianka w środku, w postaci delikatnej, rozpływającej się mozzarelli - to perfekcyjne uwieńczenie tego dania. Polecam serdecznie.
Cebulę pokroić w drobną kostkę i zeszklić ją delikatnie na patelni z dodatkiem oleju rzepakowego.
W tym samym czasie rozkruszyć bułkę i namoczyć ją w mleku.
Cukinię obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach, odstawić na chwilę, a następnie odcisnąć z nadmiaru soku. Odciśniętą cukinię dodać do zeszklonej cebulki wraz z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i wszystko przez chwilę przesmażyć, a następnie wystudzić.
Łopatkę zmielić w maszynce do mięsa i dodać do niej namoczoną bułkę, podsmażoną cebulkę z cukinią, musztardę kremską, cząber, jajko, sól oraz świeżo zmielony pieprz. Dokładnie wymieszać.
Na dłoń nabierać po porcji farszu, rozklepać na płasko, ułożyć małą kulkę mozzarelli, owinąć ją mięsem i uformować kotleciki.
Uformowane kotleciki obtoczyć w mące i smażyć je na dobrze rozgrzanym oleju rzepakowym z każdej strony na złoty kolor. Po usmażeniu odsączyć je z nadmiaru oleju na papierowym ręczniku.
Źródło: kulinarneinspiracjefutki