Kotleciki drobiowe z jajkiem
Składniki:
- 550 g udek kurczaka bez skóry i kości
- 1/2 – 1 cebuli
- 150 g brokuła
- 4 małe jajka
- 100 g szynki
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- 1 szczypta gałki muszkatołowej
- 1 szczypta mielonego imbiru
- papryka mielona słodka
- papryka ostra
- sól
- pieprz
- mąka krupczatka
- 2 jajka
- bułka tarta
- olej Kujawski 3 ziarna
Przygotowanie:
Jajka gotujemy na twardo. Cebulę kroimy w kostkę. Brokuły dzielimy na małe różyczki.
W rondelku rozgrzewamy niewielką ilość oleju Kujawskiego 3 ziarna, wrzucamy cebulę i smażymy do zeszklenia. Pod koniec dodajemy brokuły, krótko przesmażamy.
Oczyszczone mięso mielimy w maszynce wraz z połową zeszklonej cebuli. Do osobnej miski dajemy zmieloną pozostałą cebulę oraz brokuły. Mięso mieszamy z posiekaną natką. Doprawiamy i dokładnie mieszamy. Dzielimy na 4 części.
Na blacie rozkładamy większy kawałek folii spożywczej. Rozprowadzamy na nim część mięsnej masy, tworząc płaski placek. Na mięso wykładamy masę brokułową, następnie dajemy szynkę oraz jajko.
Jajko owijamy mięsną masą, pomagając sobie przy tym folią.
Kotleciki wstawiamy do lodówki na 20-30 minut. Po tym czasie obtaczamy je w mące, rozmąconych jajkach oraz bułce tartej. Smażymy na rozgrzanej większej ilości oleju Kujawskiego, ze wszystkich stron do zezłocenia.