Kostka z kaszy manny
Kasza manna,inaczej grysik to najpopularniejsza z kasz. Powstaje z najdrobniejszych zmielonych ziaren pszenicy. Jest lekkostrawna,dlatego znajduje szerokie zastosownie w dietach małych dzieci i osób z nadwrażliwością układu pokarmowego.Z racji obecności glutenu niedozwolona w diecie bezglutenowej.Nie oszałamia zawartością składników odżywczych,ale mała ciekawostka - jako jedyna z kasz zawiera sporą ilość jodu.
Świetny zamiennik makaronu. Idealna do rosołu, czystej zupy pomidorowej lub grzybowej. Jeśli użyjesz błyskawicznego grysiku przygotujesz ją w expresowym tempie. Na kluseczki i kostkę do zupy dobrze jest użyć grysiku z grubszego przemiału (Hartweizen Grieß).
Składniki na 6 porcji:
1 szklanka kaszy manny
2,5 szklanki wody
sól
1 łyżka masła
1 łyżka posiekanego koperku lub pietruszki
Wykonanie:
- zagotować wode z dodatkiem tłuszczu ,osolić do smaku.Do powoli gotującej się wody sypać cienkim strumieniem kaszę przy ciągłym mieszaniu,co chroni przed tworzeniem sie grudek.Gotować około 12 minut,następnie zestawić kaszę z ognia i wsypać zieleninę.Gdy użyjesz kaszy preparowanej-błyskawicznej,gotowa jest po wymieszaniu z gotujacą woda
- wyłożyć goracą kaszę do płaskiego naczynia zwilżonego zimną woda,rozsmarować i wystudzić
- przed podaniem pokroić kasze w kostkę.Podawać do zupy
ZYCZE SMACZNEGO !