Korzenny sernik dyniowy
Pięknie wygląda i wspaniale smakuje! Jest wilgotny, ma lekko korzenny posmak i przeplatają się w nim wanilia z dynią. Do upieczenia tego sernika wykorzystujemy puree z dyni, tutaj jest przepis jak je zrobić – klik. Jeśli macie zamrożone puree śmiało możecie je wykorzystać, pamiętajcie tylko, żeby było w temperaturze pokojowej. Sernik pieczemy w kąpieli wodnej. Oznacza to, że formę z ciastem (jeśli posiada oddzielny spód należy wcześniej szczelnie zawinąć ją folią aluminiową) wsadzamy do nieco większej formy, do której przed pieczeniem nalewamy gorącej wody. Pieczenie sernika w kąpieli wodnej sprawia, że ciasto po pierwsze jest płaskie i nie popękane i po drugie jest niezwykle wilgotne. Bardzo polecam!
Składniki :
220 g ciasteczek zbożowych
60 g masła
Masa serowa :
750 g twarogu zmielonego trzykrotnie
225 g cukru
125 g kwaśnej śmietany 18%
3 jajka
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
1 łyżka mąki ziemniaczanej
325 g puree z dyni
1 łyżeczka przyprawy do piernika
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżka mąki pszennej
Ciasteczka wrzucić do malaksera i dokładnie pokruszyć. Przełożyć do miski, dodać roztopione masło i wymieszać. Formę do pieczenia o wymiarach 30x20 wyłożyć papierem do pieczenia. Wysypać do niej ciasteczka i równomiernie ugnieść dłonią tak, żeby powstał spód. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 8-10 minut (spód powinien lekko się zarumienić). Wyciągnąć i odstawić.
Składniki do przygotowania masy serowej powinny być w temperaturze pokojowej.
Twaróg, cukier, kwaśną śmietanę, jajka, ekstrakt z wanilii i mąkę ziemniaczaną umieścić w misce i zmiksować na wolnych obrotach do połączenia składników. W drugiej misce zmiksować puree z dyni, przyprawę do piernika i mąkę pszenną. Z masy twarogowej odmierzyć półtorej szklanki i dodać do masy dyniowej, krótko zmiksować.
Sernik pieczemy w kąpieli wodnej. Jeśli forma posiada oddzielny spód należy ją dwukrotnie, dokładnie owinąć z zewnątrz folią aluminiową. Następnie formę umieścić w większej formie lub naczyniu żaroodpornym.
Na ciasteczkowy spód wykładać obok siebie na przemian po 1 łyżce masy twarogowej i 1 łyżce masy dyniowej. Wyłożyć w ten sposób całą masę, powinny wyjść dwie warstwy masy. Następnie delikatnie zanurzając w masie widelec zrobić zygzaki.
Sernik pieczemy w temperaturze 170 stopni przez około 50-60 minut (sernik powinien być cały ścięty). Przed włożeniem do piekarnika należy wlać do większej formy gorącej wody, mniej więcej do połowy wysokości formy z ciastem. Upieczony sernik wyciągnąć z piekarnika, wyjąć z formy z wodą, odstawić do wystudzenia, następnie schłodzić w lodówce.
Jeśli wypróbowałeś ten przepis, podziel się opinią!