Korzenny sernik dyniowy

Korzenny sernik dyniowy

Pięknie wygląda i wspaniale smakuje! Jest wilgotny, ma lekko korzenny posmak i przeplatają się w nim wanilia z dynią. Do upieczenia tego sernika wykorzystujemy puree z dyni, tutaj jest przepis jak je zrobić – klik. Jeśli macie zamrożone puree śmiało możecie je wykorzystać, pamiętajcie tylko, żeby było w temperaturze pokojowej. Sernik pieczemy w kąpieli wodnej. Oznacza to, że formę z ciastem (jeśli posiada oddzielny spód należy wcześniej szczelnie zawinąć ją folią aluminiową) wsadzamy do nieco większej formy, do której przed pieczeniem nalewamy gorącej wody. Pieczenie sernika w kąpieli wodnej sprawia, że ciasto po pierwsze jest płaskie i nie popękane i po drugie jest niezwykle wilgotne. Bardzo polecam!


Zdjęcie - Korzenny sernik dyniowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiPRZEPIS NA KORZENNY SERNIK DYNIOWY


Składniki :

220 g ciasteczek zbożowych

60 g masła


Masa serowa :

750 g twarogu zmielonego trzykrotnie

225 g cukru

125 g kwaśnej śmietany 18%

3 jajka

1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

1 łyżka mąki ziemniaczanej

325 g puree z dyni

1 łyżeczka przyprawy do piernika

1 łyżeczka cynamonu

1 łyżka mąki pszennej


Jak zrobić korzenny sernik dyniowy :


Ciasteczka wrzucić do malaksera i dokładnie pokruszyć. Przełożyć do miski, dodać roztopione masło i wymieszać. Formę do pieczenia o wymiarach 30x20 wyłożyć papierem do pieczenia. Wysypać do niej ciasteczka i równomiernie ugnieść dłonią tak, żeby powstał spód. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 8-10 minut (spód powinien lekko się zarumienić). Wyciągnąć i odstawić.


Składniki do przygotowania masy serowej powinny być w temperaturze pokojowej.


Twaróg, cukier, kwaśną śmietanę, jajka, ekstrakt z wanilii i mąkę ziemniaczaną umieścić w misce i zmiksować na wolnych obrotach do połączenia składników. W drugiej misce zmiksować puree z dyni, przyprawę do piernika i mąkę pszenną. Z masy twarogowej odmierzyć półtorej szklanki i dodać do masy dyniowej, krótko zmiksować.


Sernik pieczemy w kąpieli wodnej. Jeśli forma posiada oddzielny spód należy ją dwukrotnie, dokładnie owinąć z zewnątrz folią aluminiową. Następnie formę umieścić w większej formie lub naczyniu żaroodpornym.


Na ciasteczkowy spód wykładać obok siebie na przemian po 1 łyżce masy twarogowej i 1 łyżce masy dyniowej. Wyłożyć w ten sposób całą masę, powinny wyjść dwie warstwy masy. Następnie delikatnie zanurzając w masie widelec zrobić zygzaki.


Sernik pieczemy w temperaturze 170 stopni przez około 50-60 minut (sernik powinien być cały ścięty). Przed włożeniem do piekarnika należy wlać do większej formy gorącej wody, mniej więcej do połowy wysokości formy z ciastem. Upieczony sernik wyciągnąć z piekarnika, wyjąć z formy z wodą, odstawić do wystudzenia, następnie schłodzić w lodówce.


Jeśli wypróbowałeś ten przepis, podziel się opinią!




Kategorie przepisów