Korzenny chleb dyniowy
Korzenny chleb dyniowy
Korzenny chleb dyniowy to wypiek, który idealnie łączy dynię z głębią korzennych smaków. Dzięki dodatkowi puree z dyni, miodu i żurawiny chleb ma delikatną słodycz, ale to raczej słodki akcent niż zupełnie słodki wypiek. Możesz eksperymentować także z innymi suszonymi owocami jak suszone śliwki czy morele. Do przygotowania puree z dyni najlepiej nadają się odmiany dyni o słodkim miąższu. Na ich podstawie wybije się smak aromatycznego cynamonu.
Korzenny chleb dyniowy to doskonały wybór, kiedy szukamy czegoś, co zapewni nam poczucie ciepła i komfortu. To pieczywo świetnie komponuje się zarówno z konfiturą, jak i z serem czy pasztetem. Można je podawać z serami, różnego rodzaju pastami, a także jako towarzysz ciepłych zup.
Suszone drożdże w przepisie na chleb czy świeże?
Drożdże są ważnym składnikiem korzennego chleba dyniowego. W przepisie wskazałam drożdże suszone instant. Jeśli ich nie macie lub wolicie użyć świeżych drożdży – musicie przeliczyć ich ilość. Jak to zrobić? Skorzystajcie ze smakowitego poradnika „Jak przeliczyć drożdże suszone na świeże?”.
Inne przepisy na domowe chleby:
Polecam prosty chleb na drożdżach do upieczenia w domu szybki chleb na drożdżach instant czy uniwersalny chleb pszenny. Trochę trudniejszy, ale bardzo ciekawy wypiek to portugalski chleb wodny. Warto go upiec! A potem jeszcze wypróbujcie chrupiące bułeczki tygrysie z ciekawą skórką!
Jakieś pytania o pieczenie chleba w domu?
Zawsze możecie zadać mi pytanie w komentarzu pod przepisem lub napisać, jak smakowały Wasze domowe wypieki 🙂
Czas całkowity: 3 godz. 15 min.
Czas wyrastania: 2 godz.
Czas wypieku: 40 min.
Składniki na korzenny chleb dyniowy:
[dla foremki 30 x 10 cm]
- drożdże suszone instant - 7 g
- puree z dyni - 200 g
- mleko - 160 ml
- cynamon - 1 łyżeczka
- żurawina suszona - 50 g
- sól - 8 g
- miód - 25 g
- mąka pszenna chlebowa - 500 g
Potrzebne narzędzia:
- waga kuchenna do odmierzenia składników na chleb
- miska do wyrabiania ciasta na chleb
- czysta ściereczka do przykrycia wyrastającego chleba
- płaska blacha do pieczenia chleba
Jak przygotować korzenny chleb dyniowy?
1. Dynię oczyszczamy, kroimy na kawałki podobnej wielkości. Smarujemy delikatnie oliwą lub olejem i oprószamy solą. Pieczemy w temperaturze 190 stopni C przez około 20-30 min. lub do momentu, aż będzie miękka. Studzimy i miksujemy na puree. Takie puree można przygotować do 2-3 dni wcześniej i przechować w lodówce.
2. Mleko mieszamy z miodem i stopniowo wlewamy do mąki pszennej chlebowej wymieszanej z suszoną żurawiną, cynamonem, drożdżamy oraz solą i puree z dyni.
3. Wyrabiamy elastyczne ciasto na korzenny chleb dyniowy odchodzące od dłoni. Przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy do podwojenia objętości na ok. 1 godz. Stawiamy w ciepłym miejscu, bez przeciągów.
4. Wyrośnięte ciasto na korzenny chleb dyniowy delikatnie rozciągamy i formujemy w podłużny wałek. Przekładamy do natłuszczonej formy keksowej o długości ok. 30 cm. Przykrywamy i odstawiamy na 1 godz. do wyrośnięcia. W tym czasie ciasto powinno podwoić swoją objętość.
5. Wyrośnięty korzenny chlebek dyniowy wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 stopni C i pieczemy ok. 40 min. lub do uzyskania odpowiedniego stopnia wypieczenia.