Korzenne grzane wino

Korzenne grzane  wino

Po piwie z rodzynkami przyszła kolej na grzane wino z korzennymi przyprawami. Jako, że zima nas nie rozpieszcza i codzienne mroźna pogoda daje nam w kość proponuję rozgrzać się pysznym grzańcem. Przepis pochodzi ze świątecznego numeru Kuchni.

Zdjęcie - Korzenne grzane  wino  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

  • 1 butelka czerwonego półwytrawnego wina
  • 2 łyżeczki kardamonu
  • 2 łyżeczki goździków
  • 1 kawałek cynamonu
  • 4 łyżki cukru trzcinowego
  • 1 laska wanilii
  • 1,5 szklanki wody

W garnku powoli podgrzać wino z przyprawami roztartymi w moździerzu, cukrem i wodą. Kiedy zacznie wrzeć, zmniejszyć ogień i gotować przez 10-15 minut, az 1/3 wina odparuje. Podawać na gorąco.

Na zdrowie:)

Kategorie przepisów