Korzenne ciasto z jabłkami
To ciasto pachnące jesienią. Jest w nim cynamon, imbir, kardamon. Do tego jabłka i krem z dodatkiem pigwy. Już sam aromat rozgrzewa, a porcja podana z filiżanką herbaty to najlepszy deser w deszczowy dzień!
Ciasto przełożone jest bardzo prostym kremem, to po prostu mascarpone wymieszane z kwaskowatym dżemem z pigwy (to ważne, żeby użyć czegoś o kwaśnym smaku, dla zrównoważenia smaku). Żeby wierzch ładnie lśnił, polałam go syropem klonowym. Możecie też użyć miodu.
Ciasto upiekłam w dwóch małych foremkach, a następnie złożyłam w większą całość, ale możecie wykorzystać tez klasyczną tortownicę, a następnie przeciąć placek w poprzek i przełożyć kremem.
Składniki:- jabłko - 1- 2 szt
- syrop klonowy - 1 łyżka
- mascaprone - 150 g
- dżem z pigwy - 3 łyżki
- ciasto;
- jajko - 3 szt
- masło - 100 g, rozpuszczone
- cukier brązowy - 1 szklanka
- kwaśna śmietana - 1/2 szklanki
- sól - 1/4 łyżeczki
- proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
- soda - 1/2 łyżeczki
- mąka pszenna - 2 szklanki
- korzenie: cynamon, imbir, kardamon, ziele angielskie - w sumie 1/2 łyżeczki
W misce połącz jajka, śmietanę, roztopione masło. Dodaj cukier i wymieszaj.
Dodaj suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia, sól, sodę, przyprawy i wymieszaj, żeby nie było grudek.
Ciasto przelej do wyłożonych papierem do pieczenia 2 foremek ok. 20 cm średnicy lub jednej większej.
Na wierzchu ułóż plasterki cienko (na grubość ok.2-3 mm) pokrojonego jabłka. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 oC i piecz ok. 25 minut (lub pry większej foremce- dłużej, ok. 50 minut). Ostudź.
Mascaprone połącz z dżemem, ewentualnie dopraw do smaku np. odrobiną soku z cytryny. Kremem przełóż placki.
Wierzch ciasta posmaruj pędzelkiem syropem klonowym.