Korzenne ciasto z jabłkami

Korzenne ciasto z jabłkami

Zdjęcie - Korzenne ciasto z jabłkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

To ciasto pachnące jesienią. Jest w nim cynamon, imbir, kardamon. Do tego jabłka i krem z dodatkiem pigwy. Już sam aromat rozgrzewa, a porcja podana z filiżanką herbaty to najlepszy deser w deszczowy dzień!

Zdjęcie - Korzenne ciasto z jabłkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Ciasto przełożone jest bardzo prostym kremem, to po prostu mascarpone wymieszane z kwaskowatym dżemem z pigwy (to ważne, żeby użyć czegoś o kwaśnym smaku, dla zrównoważenia smaku). Żeby wierzch ładnie lśnił, polałam go syropem klonowym. Możecie też użyć miodu.

Zdjęcie - Korzenne ciasto z jabłkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Ciasto upiekłam w dwóch małych foremkach, a następnie złożyłam w większą całość, ale możecie wykorzystać tez klasyczną tortownicę, a następnie przeciąć placek w poprzek i przełożyć kremem.

Zdjęcie - Korzenne ciasto z jabłkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:
  • jabłko - 1- 2 szt
  • syrop klonowy - 1 łyżka
  • mascaprone - 150 g
  • dżem z pigwy - 3 łyżki
  • ciasto;
  • jajko - 3 szt
  • masło - 100 g, rozpuszczone
  • cukier brązowy - 1 szklanka
  • kwaśna śmietana - 1/2 szklanki
  • sól - 1/4 łyżeczki
  • proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
  • soda - 1/2 łyżeczki
  • mąka pszenna - 2 szklanki
  • korzenie: cynamon, imbir, kardamon, ziele angielskie - w sumie 1/2 łyżeczki
Przygotowanie:

W misce połącz jajka, śmietanę, roztopione masło. Dodaj cukier i wymieszaj.

Dodaj suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia, sól, sodę, przyprawy i wymieszaj, żeby nie było grudek.

Ciasto przelej do wyłożonych papierem do pieczenia 2 foremek ok. 20 cm średnicy lub jednej większej.

Na wierzchu ułóż plasterki cienko (na grubość ok.2-3 mm) pokrojonego jabłka. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 oC i piecz ok. 25 minut (lub pry większej foremce- dłużej, ok. 50 minut). Ostudź.

Mascaprone  połącz z dżemem, ewentualnie dopraw do smaku np. odrobiną soku z cytryny.  Kremem przełóż placki.

Wierzch ciasta posmaruj pędzelkiem syropem klonowym.

Kategorie przepisów