Korzenne ciasto marchewkowe
6 grudnia minął, to taka trochę magiczna, przedświąteczna data. Startujemy więc z przepisami w kategorii „Idą Święta”. Na pierwszy ogień idzie świetna alternatywa dla klasycznego piernika. Świetna, bo do zrobienia w 5 minut (plus czas na potarcie marchewek:). Bez miksera.
To ciasto bardzo aromatyczne, niezwykle pięknie pachnące korzeniami (mój patent to połączenie mielonych: cynamonu, goździków i ziela angielskiego- dzięki temu smak jest wielowymiarowy, znacznie bogatszy niż przy użyciu samego cynamonu). Zawartość oleju powoduje, że długo pozostaje świeże.
Jako polewy użyłam kwaśnej śmietanki dosłodzonej cukrem pudrem, ale to już dodatek opcjonalny :)
Proporcje na klasyczną formę na babkę „z kominkiem”.
Jeśli chcecie, by babka miała bardziej klasyczny, „piernikowy” kolor, dodajcie do ciasta łyżkę ciemnego kakao.
Składniki- mąka pszenna - 1 i 1/2 szklanki
- proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
- sól - 1/2 łyżeczki
- marchew - 1 i 1/2 szklanki (utarta na małych oczkach)
- cynamon - 1/2 łyżeczki, mielony
- goździki - 1/2 łyżeczki, mielone
- ziele angielskie - 1/2 łyżeczki, mielone
- cukier - 2/3 szklanki
- cukier brązowy - 1/2 szklanki
- jajko - 2 szt
- olej - 3/4 szklanki
Nasmaruj masłem i obsyp mąką foremkę do pieczenia ciasta.
Do miski wlej olej, dodaj jajka, cukier (0ba rodzaje), marchewkę i przyprawy korzenne. Wymieszaj.
Dodaj suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia i sól. Wymieszaj, aby nie było grudek.
Ciasto przelej do przygotowanej foremki. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 oC, piecz ok. 50 minut. Sprawdź patyczkiem, czy jest w środku przepieczone, w razie konieczności pozostaw w piecu kilka minut dłużej. Przed podaniem ostudź.