Korzenne ciasto marchewkowe

Korzenne ciasto marchewkowe

Zdjęcie - Korzenne ciasto marchewkowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Korzenne ciasto marchewkowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

6 grudnia minął, to taka trochę magiczna, przedświąteczna data. Startujemy więc z przepisami w kategorii „Idą Święta”.  Na pierwszy ogień idzie świetna alternatywa dla klasycznego piernika. Świetna, bo do zrobienia w 5 minut (plus czas na potarcie marchewek:). Bez miksera.

Zdjęcie - Korzenne ciasto marchewkowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Korzenne ciasto marchewkowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

To ciasto bardzo aromatyczne, niezwykle pięknie pachnące korzeniami (mój patent to połączenie mielonych: cynamonu, goździków i ziela angielskiego- dzięki temu smak jest wielowymiarowy, znacznie bogatszy niż przy użyciu samego cynamonu). Zawartość oleju powoduje, że długo pozostaje świeże.

Zdjęcie - Korzenne ciasto marchewkowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Korzenne ciasto marchewkowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Jako polewy użyłam kwaśnej śmietanki dosłodzonej cukrem pudrem, ale to już dodatek opcjonalny :)

Proporcje na klasyczną formę na babkę „z kominkiem”.

Jeśli chcecie, by babka miała bardziej klasyczny, „piernikowy” kolor, dodajcie do ciasta łyżkę ciemnego kakao.

Zdjęcie - Korzenne ciasto marchewkowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

SkładnikiSposób przygotowania

Nasmaruj masłem i obsyp mąką foremkę do pieczenia ciasta.

Do miski wlej olej, dodaj jajka, cukier (0ba rodzaje), marchewkę i przyprawy korzenne. Wymieszaj.

Dodaj suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia i sól. Wymieszaj, aby nie było grudek.

Ciasto przelej do przygotowanej foremki. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 oC, piecz ok. 50 minut. Sprawdź patyczkiem, czy jest w środku przepieczone, w razie konieczności pozostaw w piecu kilka minut dłużej. Przed podaniem ostudź.

Kategorie przepisów