Korzenne ciasto dyniowe
Korzenne dyniowe ciasto - kolejny aromatyczny wypiek wprowadzający w klimat świąt. Pięknie pachnie, jest mięciutkie i wilgotne, po prostu pyszne. Dynia nadaje ciastu wilgotność, nie czuć jej w smaku. Przyprawa piernikowa nastraja świątecznie. Świetne, bardzo polecam! :)
To pyszne ciasto dodaję do Korzennego Tygodnia, który prowadzi Ptasia.
Źródło przepisu: Smakołyki Bereniki.
Składniki:
*1 szklanka (160 g ) mąki pszennej
*3/4 szklanki (200 g) puree z dyni
*2/3 szklanki (130 g ) cukru
*1/2 szklanki (120 ml) oleju
*2 jajka
*1-2 łyżeczki przyprawy do piernika
*1 łyżeczka proszku do pieczenia
*1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
*1/2 łyżeczka soli
*1 łyżeczka cukru waniliowego (lub ekstraktu z wanilii)
*ewentualnie cukier puder do oprószenia ciasta
Wykonanie:
Zrobić puree z dyni. Dynię kroję na kawałki, piekę w piekarniku do czasu aż zmięknie. Kiedy się upiecze wyskrobuję miąższ ze skórki.
Do większej miski włożyć puree z dyni, cukier i ekstrakt waniliowy (lub cukier waniliowy), wlać olej, wbić jajka. Składniki wymieszać do uzyskania jednolitej masy.
Do mniejszej miski przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą. Dodać sól, przyprawę piernikową i wymieszać.
Do mokrej mieszanki stopniowo dodawać suche składniki krótko mieszając, tylko do połączenia składników.
Formę okrągłą o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć do niej ciasto i wyrównać.
Piec w 180 stopniach C przez około 35 - 40 minut sprawdzając patyczkiem. Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika, wystudzić.
Przed podaniem można oprószyć cukrem pudrem lub polukrować.
Smacznego :)