Korzenne bajgle
Planując świąteczne menu uznałam, że w tym roku nie upiekę na święta chleba, a przygotuję bajgle. Będą nie tylko się pięknie prezentowały, ale także świetnie komponowały z ulubioną sałatką, czy śledziami. Aby nadać im jeszcze bardziej świątecznego charakteru, urozmaiciłam je dodatkiem korzennej przyprawy, a z wierzchu posypałam makiem ?
Czas całkowity: 1 godz 45 min
Czas wyrastania: 1 godz 30 min
Czas wypieku: 15 min
Składniki :
- mąka pszenna typ 650 - 450 g
- sól - 1 łyżeczka
- suszonych drożdży instant - 3 łyżeczki
- letniej wody - 280 ml
- białko (wierzch) - 1 szt.
- cukru trzcinowego - 1 łyżka
- wody do gotowania bajgli + łyżka cukru - 2 l
- przyprawy korzennej - 3 łyżeczki
- maku (wierzch) - 2 łyżki
Potrzebne narzędzia:
- ściereczka
- misa
- garnek
- pędzelek
- waga kuchenna
Przepis:
1. Do misy wsypujemy mąkę, dodajemy drożdże, cukier, sól, przyprawę korzenną. Wlewamy letnią wodę i wyrabiamy ciasto 5 minut, aż będzie elastyczne,
2. Wyrobione ciasto zostawiamy w misie pod przykryciem na godzinę,
3. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 8 części, z każdej z nich formujemy okrągłą bułeczkę robiąc na środku dziurkę i delikatnie ją rozciągając. Kładziemy w odstępach na blasze i zostawiamy do wyrośnięcia na 30 minut.
4. w garnku gotujemy wodę z cukrem. Wrzucamy bajgle do wrzącej wody i gotujemy po 30 sekund z każdej strony. Odsączamy z wody i przekładamy na blachę. Smarujemy z wierzchu białkiem i posypujemy makiem.
5. Tak przygotowane bajgle wkładamy do rozgrzanego piekarnika, pieczemy 15 minut w 200 stopniach.