Korzenne bajgle

Korzenne bajgle

Zdjęcie - Korzenne bajgle - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Planując świąteczne menu uznałam, że w tym roku nie upiekę na święta chleba, a przygotuję bajgle. Będą nie tylko się pięknie prezentowały, ale także świetnie komponowały z ulubioną sałatką, czy śledziami. Aby nadać im jeszcze bardziej świątecznego charakteru, urozmaiciłam je dodatkiem korzennej przyprawy, a z wierzchu posypałam makiem ?

Czas całkowity: 1 godz 45 min
Czas wyrastania: 1 godz 30 min
Czas wypieku: 15 min

Składniki :

  1. mąka pszenna typ 650 - 450 g
  2. sól - 1 łyżeczka
  3. suszonych drożdży instant - 3 łyżeczki
  4. letniej wody - 280 ml
  5. białko (wierzch) - 1 szt.
  6. cukru trzcinowego - 1 łyżka
  7. wody do gotowania bajgli + łyżka cukru - 2 l
  8. przyprawy korzennej - 3 łyżeczki
  9. maku (wierzch) - 2 łyżki

Potrzebne narzędzia:

  1. ściereczka
  2. misa
  3. garnek
  4. pędzelek
  5. waga kuchenna

Przepis:
1. Do misy wsypujemy mąkę, dodajemy drożdże, cukier, sól, przyprawę korzenną. Wlewamy letnią wodę i wyrabiamy ciasto 5 minut, aż będzie elastyczne,
2. Wyrobione ciasto zostawiamy w misie pod przykryciem na godzinę,
3. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 8 części, z każdej z nich formujemy okrągłą bułeczkę robiąc na środku dziurkę i delikatnie ją rozciągając. Kładziemy w odstępach na blasze i zostawiamy do wyrośnięcia na 30 minut.
4. w garnku gotujemy wodę z cukrem. Wrzucamy bajgle do wrzącej wody i gotujemy po 30 sekund z każdej strony. Odsączamy z wody i przekładamy na blachę. Smarujemy z wierzchu białkiem i posypujemy makiem.
5. Tak przygotowane bajgle wkładamy do rozgrzanego piekarnika, pieczemy 15 minut w 200 stopniach.

Zdjęcie - Korzenne bajgle - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Korzenne bajgle - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Korzenne bajgle - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Korzenne bajgle - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Korzenne bajgle - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów