Korzenna gorąca czekolada

Korzenna gorąca czekolada
Zdjęcie - Korzenna gorąca czekolada - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Korzenna gorąca czekolada - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Korzenna gorąca czekolada - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Korzenna gorąca czekolada - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Korzenna gorąca czekolada - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki na syrop piernikowy:
  • ½ szklanki wody
  • ½ szklanki brązowego cukru
  • 4 łyżki miodu
  • 1 łyżeczka mielonego imbiru
  • ½ łyżeczki mielonego cynamonu
na gorącą czekoladę:
  • 2 szklanki mleka
  • 3 łyżki syropu piernikowego
  • ½ szklanki dobrej jakości mlecznej czekolady, posiekanej
  • cukier (opcjonalnie)
  • bita śmietana, do podania
  • pokruszone ciasteczka, do podania
Przygotowanie W celu przygotowania syropu, w małym rondelku wymieszaj wodę, brązowy cukier, miód, imbir i cynamon. Podgrzewaj na średnim ogniu do momentu wrzenia, po czym zmniejsz ogień i gotuj przez około 8 min, mieszając od czasu do czasu. Zdejmij z ognia i lekko ostudź. Syrop zgęstnieje. Można go zrobić z wyprzedzeniem i przechowywać w lodówce.


W celu przygotowania gorącej czekolady, wlej do małego rondelka mleko i podgrzej je na średnim ogniu. Następnie dodaj czekoladę i gotuj, mieszając, aż się całkowicie rozpuści. Następnie wmieszaj syrop piernikowy i dodaj cukier, jeżeli uznasz napój za mało słodki. Przelej czekoladę do kubków i podaj z bitą śmietaną i pokruszonymi ciasteczkami lub innymi ulubionymi dodatkami.


Porada: Zamiast mlecznej czekolady możesz wykorzystać gorzką, według uznania.



Przepis pochodzi z karmelowy.pl

Kategorie przepisów