Korzenna babka dyniowa

Korzenna babka dyniowa

Zdjęcie - Korzenna babka dyniowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Korzenna babka dyniowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Nie ma nic lepszego, niż kubek herbaty i kawałek pachnącego cynamonem ciasta z dynią!

Zdjęcie - Korzenna babka dyniowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Korzenna babka dyniowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Dzięki dodatkowi dyni placek jest wilgotny i długo zachowuje świeżość. Cynamon i kardamon sprawiają zaś, że pachnie wprost obłędnie!

Zdjęcie - Korzenna babka dyniowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Korzenna babka dyniowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Z podanych proporcji upieczecie babkę o średnicy ok.22 cm.

Zdjęcie - Korzenna babka dyniowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Korzenna babka dyniowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Korzenna babka dyniowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

SkładnikiSposób przygotowania

*puree z dyni przygotuj wg przepisu np. TEGO . Dynię upiecz do miękkości, oddziel skórkę, zmiksuj miąższ.

Zmiksuj na puszystą masę masło z cukrem. Dodaj cynamon, kardamon, wbij (ciągle miksując) kolejno jajka.

Połącz z dynią.

Dodaj suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia, sodę i sól. Wymieszaj.

Foremkę nasmaruj masłem (możesz dodatkowo obsypać ją mąką/bułką tartą- ja lubię używać krupczatki). Wlej ciasto. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 oC, piecz ok. 40 minut. Ostudź, wyjmij delikatnie z foremki.

Kategorie przepisów