Kornspitz

Kornspitz

Zdjęcie - Kornspitz - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Choć może nazwa chleba nie brzmi zbyt hiszpańsko mi właśnie z tym krajem nieodłącznie się kojarzy. Gdy kiedyś spędzałam tam wakacje, pamiętam że codzienne bieganie łączyłam z obowiązkiem przyniesienia chleba na śniadanie. Zbiegałam więc do pobliskiej piekarni, w której pachniało wspaniale i oprócz kilku croissantów (nagroda za wbieganie pod górkę), chwytałam też razową bagietkę, która składała się z naprawdę wielu ziaren.

Zdjęcie - Kornspitz - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Była naprawdę pyszna i niezwykle zapadła mi w pamięć. W szczególności, gdy starałam się dobiec do domu za mocno nie zgniatając jej w rękach po drodze. Zapach świeżo upieczonej jak nic motywował do dalszej walki.

Zdjęcie - Kornspitz - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Nie wiem co oznacza magiczne słowo Kornspitz, z brzmienia germańskie pewnie ma coś wspólnego ze szpiczastymi końcówkami, które są charakterystyczne dla tej bagietki i wyróżniają ją od innych. Dzisiaj w domu wyszła prawie tak pysznie jak kiedyś na wakacjach. Tylko tego słońca jakoś brakuje…

Kornspitz Autor: Sliwka Czas przygotowania: 2 godziny Czas pieczenia: 20 minut Całkowity czas: 2 godziny 20 minut

Porcje: 1

Składniki
  • 100 g mąki pszennej razowej
  • 100 g mąki pszennej chlebowej
  • 25 g ziaren słonecznika
  • 25 g siemienia lnianego
  • 25 g płatków owsianych
  • 1 łyżeczka drożdży
  • 1,5 łyżeczki soli
  • ok. 120 ml ciepłej wody

Instrukcja
  1. Połącz ze sobą wszystkie składniki poza wodą.
  2. Powoli zacznij dolewać wodę do składników suchych i rozpocznij zagniatanie ciasta.
  3. Zagniataj aż ciasto uzyska elastyczną konsystencję, nieco przypominającą ciepłą plastelinę. Od tego momentu zagniataj jeszcze kilka minut.
  4. Wstaw ciasto do miski, przykryj ją materiałową szmatką i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 1 godzinę. Ciasto powinno urosnąć.
  5. Wyjmij ciasto na oprószony mąką blat, zagnieć je i uformuj bagietkę ze szpiczastymi końcówkami. Ułóż ją na wyłożonej papierem do pieczenia blasze, przykryj materiałową szmatką i odstaw w ciepłe miejsce jeszcze na 1 godzinę.
  6. Rozgrzej piekarnik do 220 stopni.
  7. Wstaw blachę z bagietką i piecz ok. 20 minut, aż zbrązowieje, a po wsadzeniu w nią wykałaczki, nie przyklei się do niej ciasto.

3.1.09

Kategorie przepisów