Koreańskie ciastka kawowe
Kawa to ulubiony napój wielu osób, które nie wyobrażają sobie bez niej swojego dnia. Poza byciem smacznym trunkiem, który pobudza i dostarcza energii kawa może sprawdzić się również jako składnik wypieków, o czym doskonale wiedzą Koreańczycy, którzy z chęcią kupują w cukierniach czy kawiarniach ciastka z ich dodatkiem. Ich przygotowanie jest łatwe, a produkty dostępne, dlaczego więc nie spróbować ich również w Polsce?
Ciastka jak ziarenko kawy
Co czyni te ciastka tak wyjątkowymi, iż z chęcią są kupowane? Ich kształt, który przypomina ziarenko kawy, tylko w większej proporcji. Któż bowiem nie skusi się na zakup czegoś, co ładnie się prezentuje? Poza wyglądem również zapach i wyczuwalny smak kawy sprawiają, że dla miłośników tego napoju takie ciastka będą czymś, co z pewnością posmakuje.
Kawa, nad którą od lat trwają i wciąż trwać będą przeróżne badania, jest substancją, która ma korzystny wpływ na ludzki organizm, o ile jest przyjmowana z głową, w odpowiedniej dawce. Wśród właściwości, jakie posiada, wymienić można między innymi obniżenie stresu, poprawę potencji, zmniejszenie ryzyka zachorowania na depresję i cukrzycę, poprawę krążenia krwi.
Przygotowanie koreańskich ciasteczek kawowych to sprawdzony sposób na zaskoczenie gości czymś zupełnie nowym. Warto sięgnąć po przepis i przekonać się na własnej skórze, jak dobre są.
Danie: Ciastka
Kuchnia: Koreańska
Trudność: Łatwe
Porcje: 8 porcje
Przygotowanie: 10 min.
Pieczenie: 12 min.
Kalorie: 220 kcal
Niezwykle popularne w Korei ciasteczka kawowe o kształcie ziarenek kawy. Dużo pracy ale dla efektu warto. Prosty przepis na ciastka.
Składniki:
-
100 g masła
-
80 g cukru pudru
-
160 g mąki
-
1 łyżka kakao
-
2 łyżki mąki ziemniaczanej
-
1 żółtko
-
15 ml gorącej wody
-
2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
Sposób przygotowania:
- Dwie łyżeczki kawy rozpuszczalnej wsypać do małej miseczki. Zalać 15 mililitrami ciepłej wody, rozmieszać i rozpuścić.
- W misce umieścić miękkie masło, dodać cukier puder, mąkę, kakao, mąkę ziemniaczaną i jedno żółtko jaja. Do mieszanki w misce wlać przygotowaną kawę.
- Zagnieść razem wszystkie składniki do momentu utworzenia zwartego ciasta. Całość ukulać w kulę, owinąć ciasno folią spożywczą, odłożyć do lodówki na 30 minut – w przypadku, kiedy chce się, by ciasto szybciej było gotowe, można włożyć je na 15 minut do zamrażalnika.
- Po tym czasie ciasto wyciągnąć. Urwać z niego niewielki kawałek, za pomocą dłoni kulać ciasto jak na kopyta. Za pomocą noża odciąć kawałki według chęci, z każdego ukulać ziarenko kawy, na środku naciąć nożem dla nadania kształtu – nie nacinać zbyt głęboko, inaczej ciastko podczas pieczenia będzie miało dwie części zamiast spodziewanego kształtu.
- Ciastka ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując odstęp – ciastka urosną podczas pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 160 stopni Celsjusza przez 12 minut.
ZOBACZ KOMENTARZE DO TEGO PRZEPISU. ZOSTAW WŁASNY KOMENTARZ.
Uwagi:
- Ciastka można zjeść jako przekąskę, nadają się również na słodki podarunek dla bliskiej osoby.
- Z podanej liczby składników powstać może – w zależności od wielkości ciastek – od kilkudziesięciu do ponad stu sztuk.
Instagram @prostepesto
Obserwuj @prostepesto i oznaczaj nas #prostepesto
Facebook ProstePesto
Polub nas na Facebooku i dodaj hashtag #prostepesto