Kopytka zapiekane z serem
Proste dania czasami wydają się nam zgrzebne i nieciekawe, ale prawda jest taka, że je kochamy. Budzą w nas wspomnienia z dzieciństwa, kiedy to właśnie takie proste dania jedliśmy z największą przyjemnością. I dzisiaj, gdy na co dzień częściej raczymy się daniami kuchni z dalekiego świata niż rodzimymi pierogami, wciąż mamy je blisko serca.
Kopytka robię od czasu, do czasu. Najczęściej, gdy po niedzieli zostaje mi większa ilość ugotowanych ziemniaków. Dlaczego akurat po niedzieli? Nie wiem, ale w ten dzień zazwyczaj mamy mniejsze apetyty na węglowodany, a ja wciąż zapominam na czas zerknąć do garnka i obieram i obieram… Niemal bez końca.
Zdarza się, prawda?
Składniki:
(3-4 porcje)
- około 1 kg ugotowanych ziemniaków (mogą być z dnia poprzedniego)
- około 25og mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- sól do smaku
- 1 jajko
- natka pietruszki
- zielony koperek
- szczypiorek
- 100g sera Gruyère
- 2 łyżki tartego parmezanu
- 1 łyżka oliwy
Przygotowanie krok po kroku:
- Ugotowane ziemniaki przetrzyj przez sito lub przeciśnij przez praskę.
- W dużym garnku zagotuj wodę.
- Dodaj obie mąki i jajko i wyrób gładkie ciasto. Podsypując ewentualnie dodatkową mąką, jeśli ciasto jest zbyt mokre. Tak może się stać, jeśli do ziemniaków z dnia poprzedniego dodano śmietankę lub masło. Te dodatki nie przeszkadzają w przygotowaniu kopytek, ale może być konieczne dodanie większej ilości mąki pszennej.
- Z ciasta formuj kulki wielkości orzecha włoskiego lub uformuj wałek, lekko spłaszcz dłonią i krój na ok 2cm kawałki. Otrzymasz w ten sposób tradycyjny kształt kopytek.
- Przygotowane kopytka gotuj w osolonym wrzątku przez około 2-3 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię. Odcedź i przełóż do naczynia żaroodpornego.
- Dopraw solą i pieprzem, skrop lekko oliwą, by nie posklejały się nadmiernie i posyp posiekanymi natkami.
- Zetrzyj sery (powinny to być aromatyczne i topliwe sery) i posyp nimi obficie kopytka.
- Zapiecz w piekarniku nagrzanym do 200°C na złoty kolor.
- Podawaj natychmiast.
Smacznego!