Kopytka jaglane
To był mój kopytkowy debiut, do tej pory zawsze robiła je moja mama, ale, że jakoś tak naszła mnie ochota, a zapasów od mamusi brak postanowiłam zrobić sama. Nie byłabym sobą gdybym nie pokombinowała przy okazji. Poszperałam w internetach i wpadły mi w oko kopytka jaglane, a że kaszę jaglaną kocham postanowiłam spróbować. Eksperyment okazał się na tyle udany, że dziele się z Wami przepisem.
Składniki:
- ok 3/4 kg ziemniaków (5 sporych
- 1 i 1/2 szklanki ugotowanej kaszy jaglane
- 3/4 szklanki mąki pszennej.
- 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
- olej i sól do wody do gotowania
Ziemniaki gotujemy i jeszcze ciepłe przeciskamy przez praskę (lub mielimy w maszynce), podobnie
postępujemy z kaszą, dodajemy mąki i wyrabiamy ciasto. Formujemy wałeczki i kroimy. Gotujemy w lekko osolonym wrzątku ok 1 minuty. Podajemy z surówką. Smacznego.