Konfitura z cukinii
Cukinia smakuje doskonale pod każdą postacią. Najczęściej przygotowujemy z niej kotlety, placki, zapiekanki, leczo. Często pojawia się jako główny składnik wypieków np. w ciastach, chlebie czy muffinkach. Ja chcę Wam zaproponować konfiturę z cukinii. Wspaniały dodatek do serów, mięs, sosów. Wzbogaci smak każdej kanapki na zimno i ciepło.
Ilość porcji – 4 słoiczki po 200 ml
Czas wykonania – 60-70 min
Stopień trudności – łatwy
Składniki:
- 2 cukinie (około 1 kg po usunięciu miąższu z nasionami)
- 250 g brązowego cukru
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego ( użyłam marki Pudliszki)
- sok z 1 cytryny
- skórka starta z ½ cytryny
- 12 listków świeżej bazylii ( posiekane)
Sposób wykonania:
- cukinię dokładnie myjemy, kroimy wzdłuż na pół, usuwamy miękki miąższ z nasionami i kroimy w małą kostkę
- cukinię oraz pozostałe składniki umieszczamy w garnku o grubym dnie i gotujemy na wolnym ogniu około 40-50 min.
- podczas gotowania mieszamy od czasu do czasu aż cukinia będzie miękka a syrop stanie się gęsty i ciężki
- gorącą konfiturę przekładamy do gorących wysterylizowanych słoiczków i dokładnie zakręcamy
- następnie pasteryzujemy 10 min. od chwili zagotowania wody