Konfitura morelowo-różana

Konfitura morelowo-różana
Morelowe, różane - love ;)

Zdjęcie - Konfitura morelowo-różana - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Moja różana obsesja trwa, na dniach pokażę Wam kilka cudnie pachnących przepisów.
Dziś zapraszam na elegancką konfiturę, którą będę przekładać torty czy ozdabiać serniki, którą postawię na stół gdy upiekę królika lub przygotuję naleśniki.
Którą w końcu będę wyjadać łyżeczką, gdy ... nikt nie będzie patrzył ;)

Zdjęcie - Konfitura morelowo-różana - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Różane smaki uwielbia się od pierwszej łyżeczki - ja w nich zakochana jestem od ubiegłego sezonu. Już w tym przepisie użyłam swojej wody różanej, ale przepis podam Wam dopiero jak zrobię jej sesję zdjęciową - przepis prosty a produkt - doskonały.
Zdjęcie - Konfitura morelowo-różana - Przepisy kulinarne ze zdjęciami


Składniki:
  • 0,5 kg dojrzałych, miękkich moreli
  • 100 ml wody różanej
  • cukier - około 150 g -200g - w zależności od tego jak słodkie przetwory lubimy
  • sok z 1/2 cytryny
Przygotowanie:
  • morele dokładnie umyć, pozbawić pestek, pokroić na ósemki, wrzucić do garnka z grubym dnem, zasypać cukrem, dodać sok z cytryny, wymieszać i na średnim ogniu "dusić" aż morele zaczną się rozpadać - około 15-20 minut
  • po tym czasie dodać wodę różaną i gotować aż konfitura nabierze odpowiedniej gęstości
  • gorącą nakładać do słoików, zakręcić i odstawić do wystygnięcia

Zdjęcie - Konfitura morelowo-różana - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Smacznego ;)

Kategorie przepisów