Komu babeczkę?
Mała babeczka, jak mówi moją córka, taka na raz. Do popołudniowej herbatki czy kawy jak znalazł. Niestety moje dzisiejsze dzieło w całości powędruje do szkoły, ba akcje szkolne należy wspierać. Ale żeby nie było to rodzina też została doceniona i swoja porcję babeczek już skonsumowała. A ponieważ są małe to rozeszły się w oka mgnieniu i już jest zamówienie na kolejne. Proces lukrowanie 20 sztuk tych miniaturek uspokaja, więc śmiało mogę polecić to zajęcie jako terapię na skołatane nerwy. a babeczki? No cóż... musicie sami upiec by przekonać się jakie są dobre.
Mini babeczki pomarańczowo-kakaowe
składniki na 20 babeczek:
- 1 jajko
- 30 g mąki migdałowej
- 100 g mąki pszennej
- 60 g brązowego cukru
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- sok z 1/4 pomarańczy
- starta skórka z całej pomarańczy
- 1 łyżeczka kakao
- 100 ml mleka + 1 łyżka
- 30 ml oliwy
- 1 łyżka esencji waniliowej
- oliwa do wysmarowania foremek
wykonanie: Jajko ubijamy mikserem z cukrem, wanilią, skórką i sokiem z pomarańczy, mlekiem i oliwą. Do ubitej masy dodajemy przesianą mąkę, mąkę migdałową, proszek do pieczenia i szczyptę soli. Wszystko dokładnie łączymy. Odlewamy 1/3 ciasta, dodajemy do niego kakao i 1 łyżkę mleka. Wysmarowane oliwą foremki napełniamy ciastem. Najpierw białawym, potem ciemnym. Za pomocą widelca należy przemieszać delikatnie zawartość foremek by uzyskać marmurek. Babeczki pieczemy we wcześniej nagrzanym piekarniku do 108°C przez 13-15 minut. Po upieczeniu pozostawiamy babeczki do wystygnięcia. Następnie dekorujemy za pomocą lukru i różnych posypek.