Kompot z agrestu z truskawkami
Kompot z agrestu.
Kompot z agrestuna 4 słoiki 1,0 litra
Kompot z agrestu na zimę
Krok 1.
Miłego gotowania!
Kompot z agrestu.
Kompot z agrestuna 4 słoiki 1,0 litra
- 1kg agrestu
- truskawki
- 2 litry wody
- 0,5kg cukru
Kompot z agrestu na zimę
Krok 1.
- Agrest oczyścić, umyć i osuszyć.
- Do czystych i wyparzonych słoików włożyć agrest do mniej więcej 1/2 wysokości słoika, następnie dopełnić truskawkami do 3/4 wysokości.
- Z wody i cukru ugotować syrop. Gorącym syropem zalać agrest i truskawki w słoikach, natychmiast zakręcić i odstawić do góry dnem. Gdy kompot z agrestu całkowicie ostygnie, przenieść w suche, ciemne i chłodne miejsce na przechowanie. Kompot agrestowy można zapasteryzować.
Miłego gotowania!
Kompot z agrestu.