Kompot śliwkowo-jabłkowy
Idealnie gasi pragnienie, zwłaszcza w upalne dni. Smaczny i chyba nieco zapomniany napój, bo rzadko kto tak naprawdę podaje teraz do obiadu kompoty. A szkoda... Ja staram się często je przygotowywać. Zawsze to trochę zdrowiej. Dzisiejsza propozycja zawiera śliwki i jabłka. Duet świetny i naprawdę udany :) O tej porze roku koniecznie do wypróbowania.
Składniki:
- kilkanaście śliwek
- 3-4 jabłka
- cukier do smaku (1/4-1/2 szklanki)
Wykonanie:
Owoce dokładnie umyć. Jabłka pozbawić gniazd nasiennych i pokroić na kawałki. Ze śliwek wyjąć pestki. W garnku zagotować ok. 2l wody. Do wrzątku dodać cukier, a gdy się rozpuści dorzucić owoce. Gotować razem kilkanaście minut na średnim ogniu. Jeśli kompot jest za mało słodki, można dodać jeszcze cukru. Gotowy napój najlepiej smakuje schłodzony. Smacznego :)