Kompot rabarbarowy z truskawkami
Kompot rabarbarowy.
Prosty, domowy kompot rabarbarowy z truskawkami i miętą - bardzo orzeźwiający letni napój, tak pyszny, że przygotujesz go wiele razy.
Letni i pyszny kompot z rabarbaru i jabłka z truskawkami jest idealnie orzeźwiający, pełen truskawkowego aromatu, a dodatkowo, aby przygotować kompot potrzeba tylko kilku prostych składników: rabarbaru, jabłka i truskawek. Słodycz kompotu reguluję według smaku, dodając cukier, miód albo syrop klonowy.
- kompot rabarbarowy można przygotować z wyprzedzeniem, co czyni go doskonałym, letnim napojem imprezowym
- świetnie smakuje na ciepło, jako dodatek do obiadu oraz schłodzony z lodem i świeżą miętą
Kompot z rabarbaru
Ten szybki i łatwy do zrobienia kompot z rabarbaru jest doskonały na wiosnę i lato. Kompot świetnie się przechowuje - w lodówce i zamkniętym słoiku będzie odpowiedni do spożycia nawet do 7 dni. Łodygi rabarbaru można obrać przed gotowaniem. Im bardziej różowe łodygi rabarbaru, tym kompot będzie miał bardziej intensywny kolor. Truskawki dodane do kompotu nadają mu głębokiego czerwonego koloru i fantastycznego zapachu!
Kompot rabarbarowy.
Rabarbar kompot
Aby ugotować kompot rabarbarowy potrzeba tylko kilku prostych składników:
- łodygi rabarbaru: starannie umyć i odciąć górną część zakończoną liśćmi i stwardniałą część przyziemną
- truskawki: odszypułkowane i umyte
- jabłko: pokrojone na kawałki, bez gniazd nasiennych
- cukier albo miód
- woda: najlepsza stołowa. Od jej ilości zależeć będzie intensywność smaku ugotowanego kompotu
Jak zrobić kompot z rabarbaru
Oto składniki potrzebne do przygotowania kompotu rabarbarowego:
- 7-8 łodyg rabarbaru
- około 2 szklanki truskawek
- 1 jabłko
- 1 szklanka cukru
- około 2 litry wody stołowej
Kompot rabarbarowy przepis
Krok 1.
- Rabarbar umyć, odciąć część zakończoną liśćmi oraz stwardniałą część przyziemną - łodygi pokroić na 2,5 cm kawałki.
- Jabłko przekroić na pół, usunąć gniazda nasienne.
- Truskawki umyć i usunąć szypułki.
- W dużym garnku na kompot zagotować syrop z wody i cukru.
- Następnie, do gotującego syropu włożyć rabarbar i pokrojone jabłko, zagotować przykryć i gotować na minimalnym ogniu przez około 30 minut. Pod koniec gotowania, do kompotu włożyć truskawki. Gotowy kompot przesączyć przez perlonowe sito, schłodzić. W razie konieczności doprawić do smaku cukrem lub miodem. Kompot rabarbarowy doskonale smakuje podany z miętą i kostkami lodu.
Cieszę się, że tutaj jesteś i mam nadzieję, że jeszcze mnie odwiedzisz. Zapraszam do obserwacji @moja_ksiazka_kucharska na IG oraz Facebooku
Miłego gotowania!
Kompot rabarbarowy.