Kolorowe leczo
Kolorowe leczo pełne warzyw to propozycja nie do odrzucenia. Danie sycące i rozgrzewające na każdą porę dnia, polecam!
Składniki:
3 średnie cukinie
1 kg zwykłej kiełbasy
3 duże cebule
8 pomidorów albo przecier pomidorowy
6 papryk
1 kg pieczarek lub innych grzybów
1 słoik ogórków konserwowych
4 ząbki czosnku
5 łyżek wody
sól, pieprz
keczup
Cukinię obrać, wykroić miąższ z pestkami, pokroić w drobną kostkę, lekko posolić, jak puści wodę odsączyć na sitku. Cukinię wrzucić do rondla, wlać wodę i dusić do momentu, aż zmięknie.
Pokrojoną w kostkę cebulę i kiełbasę zeszklić na oleju. Papryki pokroić w paski i podusić do miękkości. Pomidory pokroić w ćwiartki, ogórki w talarki, czosnek zetrzeć na tarce.
Grzyby pokroić i zeszklić na oleju. Wszystkie składniki oprócz pomidorów połączyć razem, doprawić solą i pieprzem.
Na koniec dodać pomidory (albo przecier pomidorowy) oraz keczup. Dusić jeszcze 10-15 minut. Wyłączyć palnik, na koniec dodać starty czosnek, wymieszać, gotowe!
Smacznego:-)