Kolorowa babka
Kolejna babka z okazji wspólnego pieczenia ciasta na niedzielę.Tym razem babka ucierana i na dodatek kolorowa.Ilość kolorów wedle wlasnego uznania.U mnie kolor podkreslony dodatkowo ciut barwnikiem.Kisiel jednak nie daje zbyt wyrazistego koloru.Babka przelożona smietaną ubitą z cukrem i z żelatyna..tzn.taki byl zamiar ..ale okazalo sie , ze mam w domu za malo żelatyny..wiec zrobilam z galaretka zamiast żelatyny.
250 g margaryny
6 jajek (białka oddzielone od żółtek)
1 - 1,5 szkl.cukru
2 szkl. mąki
1 cukier wanilinowy
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 szkl. oleju słonecznikowego
- 1 kisiel cytrynowy
- 1 kisiel cytrynowy +odrobina barwnika niebieskiego
- 1 kisiel wiśniowy + odrobina barwnika czerwonego
- 1 łyżka kakao
- 1/2 szkl.suchego maku
Margarynę utrzeć z cukrem w misie miksera, do puszystości i białości, dodawać żółtka (stopniowo, jedno po drugim) i ucierać. Pod koniec ucierania dodać olej i dalej ucierać.Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać i delikatnie wmieszać do ciasta.Białka ubić na sztywno i delikatnie wymieszać z ciastem, szpatułką.Powstałe ciasto podzielić na 5 równe części. Do każdej z osobna dodać: kisiel cytrynowy, kisiel cytrynowy z barwnikiem, kisiel wiśniowy, kakao, mak. Delikatnie wymieszać.Formę z kominkiem wysmarować masłem, oprószyć mąką pszenną. Ciasto wykładać łyżką [na przemian różne kolory] do formy .Piec około 50 minut w temperaturze 170ºC lub do tzw. suchego patyczka (pierwsze 20 minut warto piec w obniżonej temperaturze, około 160ºC).Wystudzić i przekroić na połowe. Przelozyc smietana .[Smietane ubic z cukrem i dodac rozpuszczonaa i ostudzona galaretka].Odstawic do zastygniecia.
Razem ze mna babki piekly;