Kołaczyki z serem i kruszonką
Wszystkich Świętych i Dzień Zaduszny to z pozoru smutne dni. Bo kiedy chodzimy po cmentarzach musimy wspomnieć, że między nami nie ma tych, którzy być może powinni być. Ja osobiście zawsze lubiłam to święto bo bardzo odpowiada mi atmosfera tego dnia, to taki czas refleksji i zadumy. I jest to też czas kiedy nie siedzi się za stołem pół dnia a i tak rodziny się spotykają, do tego często pokonują wiele kilometrów.
Niedawno, podczas porządków po malowaniu, znalazłam stary zeszyt z przepisami. Kartki są mocno przyżółknięte, obliczyłam, że zeszyt musi mieć około 40 lat. Przejrzałam go bardzo dokładnie i znalazłam wiele przepisów, które mam zamiar wkrótce wypróbować. Na pierwszy ogień poszły kołaczyki z serem, a że autor tego zeszytu nie żyje już kilka lat nie było lepszego dnia na publikację przepisu.
Składniki:
- 500 g mąki
- 100 g margaryny
- 6 łyżek cukru
- 4 żółtka
- 1 szklanka mleka
- szczypta soli
- 50 g drożdży
Z drożdży, cukru i odrobiny mąki zrobić rozczyn. Gdy wyrośnie dodać ubite żółtka, resztę mąki, ciepłe mleko, sól i dokładnie wyrobić ciasto. Na koniec dodać rozpuszczony, gorący tłuszcz i ponownie wyrobić. Odstawić do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi swoją objętość rozwałkować je i wycinać kubkiem krążki. Układać je na wysmarowanej masłem blaszcze. W każdym krążku zrobić wgłębienie, najlepiej za pomocą szklanki, od strony dna. Wgłębienia napełniać przygotowaną masą serową i odstawić do wyrośnięcia.
Składniki na ser:
- 300 g białego sera
- 5 łyżek cukru
- 1 jajko
- 1 budyń śmietankowy
Ser przepuścić przez maszynkę, dodać cukier, jajko i budyń, dokładnie wymieszać.
Skłądniki na kruszonkę:
- 100 g masła
- 200 g mąki
- 5 łyżek cukru
Mąkę z posiekać z cukrem i masłe. Zagnieść kruszonkę.
Wyrośnięte kołaczyki posypać kruszonką. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec ok. 25 min.
Smacznego:)