Koktajl z grillowanych cytryn
Fantazyjnego grillowania ciąg dalszy. Tym razem będzie to koktajl z grilla i na grilla. ;) Może brzmi dziwnie, ale sprawa jest prosta. Grillowane cytryny nabierają trochę innego aromatu, a do tego stają się bardzo miękkie. Dzięki temu można je bez problemu wycisnąć bez dodatkowych sprzętów.
Koktajl jest bardzo orzeźwiający i mocno cytrynowy. Tymianek dodaje mu charakteru. Ilość cukru i likieru jest kwestią smaku. Cytryny również bywają różne, dlatego czasami trzeba dodać trochę więcej wody.
Zapomniałabym jeszcze o jednej zasadzie. Najważniejsze, to grillować cytryny na samym początku, na czystym grillu. Przed łososiem, karkówką, czy innymi specjałami. W przeciwnym razie nie gwarantuję, że koktajl będzie Wam smakować. ;)
Składniki: 5-6 dużych cytryn
7 łyżek cukru
1½-2 szklanki wody mineralnej
¾ szklanki mocno schłodzonego cytrynowego likieru typu limoncello (bez mleka i jajek)
kilka (3-5) gałązek świeżego tymianku
Pół szklanki wody i 5 łyżek cukru umieścić w metalowym kubku. Ustawić na rozgrzanym grillu, zagotować (cukier powinien się rozpuścić). Ostrożnie odstawić do ostudzenia. (Syrop można także przygotować tradycyjnie na kuchence). Gałązki tymianku (najlepiej związane) wrzucić na 10-15 sekund na grill, aż zaczną pachnieć. Ostrożnie zdjąć, przełożyć do syropu.* Pozostały cukier nasypać na talerzyk. Cytryny wyszorować, sparzyć. Przekroić na połówki. Połowę cytryn przeciętą stroną lekko zanurzyć w cukrze. Układać na średnio rozgrzanym grillu. Grillować ok. 5 minut, aż zmiękną. Odłożyć na talerzyk do przestudzenia. Na dzbanku ułożyć sitko. Nad sitkiem wyciskać przestudzone cytryny. Do soku dodać syrop cukrowy, szklankę wody i likier cytrynowy. Wszystko razem zamieszać. Jeżeli trzeba uzupełnić jeszcze wodą do smaku Przelać do szklanek/ kieliszków. Podawać z lodem i gałązkami tymianku.
Smacznego! * do takiego podgrzania najlepsze są starsze lekko zdrewniałe gałązki; jeżeli tymianek jest młody lepiej po prostu rozetrzeć go w syropie
Składniki: 5-6 dużych cytryn
7 łyżek cukru
1½-2 szklanki wody mineralnej
¾ szklanki mocno schłodzonego cytrynowego likieru typu limoncello (bez mleka i jajek)
kilka (3-5) gałązek świeżego tymianku
Pół szklanki wody i 5 łyżek cukru umieścić w metalowym kubku. Ustawić na rozgrzanym grillu, zagotować (cukier powinien się rozpuścić). Ostrożnie odstawić do ostudzenia. (Syrop można także przygotować tradycyjnie na kuchence). Gałązki tymianku (najlepiej związane) wrzucić na 10-15 sekund na grill, aż zaczną pachnieć. Ostrożnie zdjąć, przełożyć do syropu.* Pozostały cukier nasypać na talerzyk. Cytryny wyszorować, sparzyć. Przekroić na połówki. Połowę cytryn przeciętą stroną lekko zanurzyć w cukrze. Układać na średnio rozgrzanym grillu. Grillować ok. 5 minut, aż zmiękną. Odłożyć na talerzyk do przestudzenia. Na dzbanku ułożyć sitko. Nad sitkiem wyciskać przestudzone cytryny. Do soku dodać syrop cukrowy, szklankę wody i likier cytrynowy. Wszystko razem zamieszać. Jeżeli trzeba uzupełnić jeszcze wodą do smaku Przelać do szklanek/ kieliszków. Podawać z lodem i gałązkami tymianku.
Smacznego! * do takiego podgrzania najlepsze są starsze lekko zdrewniałe gałązki; jeżeli tymianek jest młody lepiej po prostu rozetrzeć go w syropie