Koktajl jeżynowy

Koktajl jeżynowy

Poszłam do lasu. Nazrywałam jeżyn. Po powrocie do domu od razu zrobiłam koktajl: jeżynowy (no jakżeby inaczej...), na jogurcie, z dodatkiem kandyzowanego imbiru. Mój ulubiony:)
Zdjęcie - Koktajl jeżynowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami


Składniki (na 2 porcje):
• 1 szklanka jeżyn • ½ - 1 szklanka mleka • 500 g gęstego jogurtu naturalnego • miód (do smaku) • kawałek kandyzowanego imbiru

Jeżyny zmiksować z połową mleka. Jeśli przeszkadzają Wam pesteczki jeżyn, należy przelac płyn przez sitko. Dodać jogurt i imbir, ponownie zmiskować. Dosłodzić miodem wedle uznania. Jeśli kotajl jest za gęsty, dodać więcej mleka. Przelać koktajl do szklanek. Przed podaniem schłodzić w lodówce.

Kategorie przepisów