Kokosowy pudding chia z musem z mango
Ostatnio nasiona chia robią furorę w internecie, więc postanowiłam na własnej skórze wypróbować czy faktycznie warto w nie zainwestować. Nie przypuszczałam, że w połączeniu z kremowym mleczkiem kokosowym i musem owocowym mogą tak znakomicie smakować. Posiadają w swoim składzie błonnik dający uczucie sytości i wpływający na szybszą przemianę materii oraz mnóstwo witamin i minerałów. W przeciwieństwie do lnu, który ma podobne właściwości mają neutralny smak, dzięki czemu można je wykorzystać do przygotowania wszelkiego rodzaju dań bez obawy, że będą wyczuwalne.
Składniki
Przygotowanie
Wieczorem
W misce łączymy nasiona chia z mleczkiem kokosowym, wodą, miodem oraz ziarenkami z laski wanilii. Ja użyłam do tej czynności trzepaczki i mieszałam całość 2-3 minuty, aby nasiona nie opadły na dno. Taką mieszankę zostawiamy na noc w lodówce.
Rano
Mango miksujemy z bananem na gładki mus. Przekładamy go do pojemniczków, w których chcemy podać pudding. Na wierzch wykładamy mieszankę z nasionami chia. Jeśli będzie zbyt gęsta możecie dodać do niej łyżkę wody. Całość dekorujemy owocem physalis oraz listkami mięty. Z podanych składników wychodzą 3 porcje puddingu.
Smacznego !
Składniki
- 2,5 łyżki nasion chia (szałwii hiszpańskiej)
- 165 ml mleczka kokosowego
- 150 ml wody lub mleka
- 1 łyżka miodu
- 1 laska wanilii
- 1 mango
- 1 banan
- 3 owoce physalis (miechunki)
- parę listków mięty
Przygotowanie
Wieczorem
W misce łączymy nasiona chia z mleczkiem kokosowym, wodą, miodem oraz ziarenkami z laski wanilii. Ja użyłam do tej czynności trzepaczki i mieszałam całość 2-3 minuty, aby nasiona nie opadły na dno. Taką mieszankę zostawiamy na noc w lodówce.
Rano
Mango miksujemy z bananem na gładki mus. Przekładamy go do pojemniczków, w których chcemy podać pudding. Na wierzch wykładamy mieszankę z nasionami chia. Jeśli będzie zbyt gęsta możecie dodać do niej łyżkę wody. Całość dekorujemy owocem physalis oraz listkami mięty. Z podanych składników wychodzą 3 porcje puddingu.
Smacznego !