Kokosowy pudding chia z malinami
Nasiona chia - ostatnio wszędzie ich pełno, co w ogóle mnie nie dziwi. Są bardzo zdrowe, dostarczają mnóstwa składników odżywczych. Te małe nasionka skradły również moje serce. Od jakiegoś czasu dodaję je do porannej owsianki, do sałatek, a dziś zrobiłam po raz pierwszy pudding chia z mlekiem kokosowym i dodatkiem mrożonych malin. Pudding jest bardzo prosty do zrobienia i bardzo pyszny! Można do niego dodać różne owoce, jak również ulubioną konfiturę. Bardzo polecam!
Źródło przepisu: Jadłonomia.
Składniki na 4 porcje:
*1 puszka mleka kokosowego 400 ml
*100 ml dowolnego mleka
*4 czubate łyżki nasion chia
*2 łyżki syropu z agawy lub miodu (ja użyłam miodu)
*1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
*do podania: świeże lub mrożone owoce/konfitura
Wykonanie:
Do miski wlać oba rodzaje mleka, nasiona chia, miód i wanilię. Wszystko wymieszać intensywnie trzepaczką, przez jakieś 2-3 minuty. Nie pomijać tej czynności, ponieważ ziarenka w innym przypadku opadną na dno i pudding się nie uda. Przelać do przygotowanych szklanek lub słoiczków. Wstawić do lodówki na minimum 3 godziny, a najlepiej na całą noc. Następnego dnia pudding posypać owocami, polać syropem lub konfiturką.
Smacznego :)