Kokosowy pudding chia z malinami

Kokosowy pudding chia z malinami

                   Nasiona chia - ostatnio wszędzie ich pełno, co w ogóle mnie nie dziwi. Są bardzo zdrowe, dostarczają mnóstwa składników odżywczych. Te małe nasionka skradły również moje serce. Od jakiegoś czasu dodaję je do porannej owsianki, do sałatek, a dziś zrobiłam po raz pierwszy pudding chia z mlekiem kokosowym i dodatkiem mrożonych malin. Pudding jest bardzo prosty do zrobienia i bardzo pyszny! Można do niego dodać różne owoce, jak również ulubioną konfiturę. Bardzo polecam!

Źródło przepisu: Jadłonomia.

Zdjęcie - Kokosowy pudding chia z malinami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Kokosowy pudding chia z malinami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki na 4 porcje:

*1 puszka mleka kokosowego 400 ml

*100 ml dowolnego mleka

*4 czubate łyżki nasion chia

*2 łyżki syropu z agawy lub miodu (ja użyłam miodu)

*1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

*do podania: świeże lub mrożone owoce/konfitura

 

Wykonanie:

Do miski wlać oba rodzaje mleka, nasiona chia, miód i wanilię. Wszystko wymieszać intensywnie trzepaczką, przez jakieś 2-3 minuty. Nie pomijać tej czynności, ponieważ ziarenka w innym przypadku opadną na dno i pudding się nie uda. Przelać do przygotowanych szklanek lub słoiczków. Wstawić do lodówki na minimum 3 godziny, a najlepiej na całą noc. Następnego dnia pudding posypać owocami, polać syropem lub konfiturką. 

Smacznego :)

Zdjęcie - Kokosowy pudding chia z malinami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Kokosowy pudding chia z malinami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów