Kokosowy pudding chia z jagodami

Kokosowy pudding chia z jagodami

Po wyjątkowo udanych eksperymentach z puddingami z tapioki, przyszła pora na nasiona chia, czyli szałwii hiszpańskiej. Chia ma właściwości podobne do znanego wszystkim siemienia lnianego – pod wpływem gotowania nasiona kleikują, tworząc żel o właściwościach ochronnych dla przewodu pokarmowego. Same nasiona bogate są w kwasy omega-3, minerały (zwłaszcza wapń i żelazo) oraz witaminy. Puddingi z uroczo wyglądającymi, czarnymi kropeczkami widywałam nieraz na blogach, musiałam więc i ja spróbować ;)
Pudding z chia nie bardzo przypomina ten z tapioki. Tapioka ma konsystencję żelek, natomiast nasionka chia pozostają lekko chrupiące. Nie jest to jednak żadna wada – taki właśnie pudding, przygotowany na mleku kokosowym, smakował nam bardzo, zwłaszcza z dodatkiem jagód, które zamroziłam jeszcze zeszłego lata. Na pewno w najbliższym czasie przygotuję coś jeszcze z tych czarnych nasionek :)

Zdjęcie - Kokosowy pudding chia z jagodami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
KOKOSOWY PUDDING CHIA Z JAGODAMI
(2 porcje)
3 czubate łyżki nasion chia,
150ml mleka kokosowego,
200ml wody,
1 łyżka cukru lub ksylitolu,

sos:
2/3 szklanki jagód (mogą być mrożone),
1/3 szklanki wody,
1 łyżka cukru lub ksylitolu,
1 łyżeczka (z lekkim czubkiem) skrobi kukurydzianej lub mąki ziemniaczanej


Nasiona chia zalać wodą i odstawić do lodówki na całą noc. Następnego dnia dodać mleko kokosowe i cukier/ksylitol. Gotować na małym ogniu około 10 minut, aż całość nabierze konsystencji budyniu. W razie potrzeby dodać nieco wody lub mleka kokosowego (lub zwykłego mleka). Od czasu do czasu mieszać, pilnując, by nasiona nie przywierały do dna.
Sos jagodowy: Jagody przełożyć do rondelka, dodać cukier/ksylitol i 3-4 łyżki wody. Dusić na małym ogniu kilka minut, aż owoce zaczną się rozpadać. Skrobię kukurydzianą rozrobić w pozostałej, zimnej wodzie i wlać do jagód. Mieszając, gotować chwilkę, aż sos zgęstnieje.
Sosem polać pudding przed podaniem.

Kategorie przepisów