Kokosowe różyczki
Coconut cakes
Składniki.
Ciasto.
2 żółtka
8 g drożdży
25 dag tłuszczu
2 łyżki cukru
180 ml mleka
40 dag mąki
1 łyżeczka startej skórki cytrynowej
Nadzienie.
2 białka
12 dag cukru
1 łyżka soku z cytryny
10 dag wiórków kokosowych
Wykonanie. Drożdże i cukier rozpuścić w letnim mleku Żółtka utrzeć z tłuszczem, dobry jest smalec. Dodać szczyptę soli, drożdże z mlekiem i tyle mąki, żeby ciasto dało się rozwałkować. Rozwałkowane w prostokąt ciasto posmarować nadzieniem.
Nadzienie. Białka ubić z cukrem, dodając sok cytrynowy. Wsypać wiórki i wymieszać. Od krótszego boku kroić paski o szerokości 2,5-3 cm i zwijać w ruloniki. Ułożyć na natłuszczonej blasze posypanej mąką. Zewnętrzną warstwę trochę odchylić tworząc niby kwiatek. Piec w temp.180 stop.25-30 minut. Ciasteczka są kruche.