Kokosowe gofry z truskawkami
Delikatne ,chrupiace gofry z dodatkiem kawaleczków truskawek. Wlasciwie to podwójnie truskawkowe,bo owoce sa w ciescie i podane na upieczonych gofrach.Dzieki dodatkowi smietanki kokosowej mają asamitną konsystencję.Najlepiej smakuja zaraz po upieczeniu.I ostatnia najwieksza ich zaleta - sa blyskawiczne do przygotowania.Przepis znalazlam tutaj:klik
Skladniki na 6 duzych gofrow:
1 jajko
1 lyzka cukru
140 g maki (u mnie orkiszowa 630)
150 ml mleka
50 ml smietanki kokosowej
1 lyzeczka proszku do pieczenia
60 ml neutralnego oleju
szczypta soli
szczypta cynamonu
100-120 g truskawek
dodatkowo: wiórki kokosowe zrumienione na suchej patelni
,smietanka,cukier puder doposypania
WYKONANIE :
- jajko ubic z lyzka cukru na gesty kogel-mogel
- odwazyc reszte skladnikow i wymieszac z ubitym jajkiem trzepaczka balonowa lub przy pomocy miksera
- gotowe ciasto odstawic na kilka minut.W tym czasie odszypulkowac truskawki i pokroic w drobna kostke.Wymieszac z ciastem tuz przed smazeniem
- Rozgrzac gofrownice,posmarowc olejem i smazyc gofry do zrumienienia
- upieczone odkladac na kratke
- podawac z cukrem pudrem,kawalkami truskawek i wiorkami kokosowymi.Pyszne z bita smietana ( umnie kokosowa smietanka)
ZYCZE SMACZNEGO !