Kokosowe bułeczki
Majówka to dobry moment na rozpoczęcie sezonu grillowego. Domowy burger najlepiej smakuje w świeżo upieczonej bułce. Delikatności doda jej mleko kokosowe, a dla ciekawego smaku można dodać także wiórki kokosowe. Bułeczki znakomicie będą także smakowały po prostu jako kanapki na majowym pikniku.
Czas całkowity: 1 godz 47 min
Czas wyrastania: 1 godz 30 min
Czas wypieku: 17 min
Składniki :
- mąka pszenna typ 650 - 400 g
- sól - 0,5 łyżeczki
- cukier - 30 g
- jajko - 1 szt.
- białko - 1 szt.
- suszonych drożdży instant - 5 g
- miękkiego masła - 30 g
- mleka kokosowego - 250 ml
- wiórków kokosowych - 50 g
- wiórków kokosowych (wierzch) - 3 łyżki
Potrzebne narzędzia:
Przepis:
1. Do misy wsypujemy mąkę, cukier, drożdże, sól, wiórki kokosowe. Dodajemy masło, jajko, wlewamy stopniowo letnie mleko kokosowe. Wyrabiamy aż ciasto będzie elastyczne.
2. Tak przygotowane ciasto zostawiamy w misie pod przykryciem na godzinę w ciepłym miejscu.
3. Wyrośnięte ciasto przekładamy na oprószony mąką blat, dzielimy na 8 części. Z każdej z nich formujemy okrągłą bułeczkę.
4. Tak przygotowane bułki zostawiamy na blasze pod przykryciem na 30 minut. Przed pieczeniem smarujemy białkiem i posypujemy wiórkami kokosowymi.
5. Bułeczki wkładamy do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy metodą góra-dół przez 17 minut w 200 stopniach. Studzimy na kuchennej kratce.
Bułeczki podajemy ze Smakowitą 4 ziarna.