Knedle ziemniaczane z truskawkami

Knedle ziemniaczane z truskawkami


Zdjęcie - Knedle ziemniaczane z truskawkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Knedle z truskawkami.

To może nie jest szybkie danie, ale warto poświęcić trochę czasu i cieszyć się ich smakiem. Na przygotowanie ich użyłam kilograma starych ziemniaków. Po obraniu i ugotowaniu było ich 700 gram.

Składniki:

700 gram ugotowanych, wystudzonych w osolonej wodzie i przeciśniętych przez praskę ziemniaków

180 gram mąki orkiszowej jasnej + trochę do podsypywania

2 jaja lub 2 łyżki mąki ziemniaczanej dla wegan

kilka sztuk truskawek (najlepiej tej samej wielkości)

2 łyżeczki cukru trzcinowego (opcjonalnie)

1/2 łyżeczki mielonego cynamonu, kardamonu i mielonej wanilii


Do polania:

śmietanka 36% ( u mnie migdałowa)

1/2 łyżeczki wanilii lub 1/2 opakowania cukru waniliowego

płatki migdałowe

mięta kilka listków

Przygotowanie:

Obrane, ugotowane przeciśnięte przez praskę ziemniaki umieścić na stolnicy i wystudzić. Dodać mąkę, mąkę ziemniaczaną lub jaja i zagnieść ciasto podsypując jeśli trzeba mąką. Zmieszać cukier i przyprawy lub same przyprawy i umieścić na talerzyku, odstawić na bok. Oderwać kawałek ciasta i na środek położyć truskawkę, posypać wcześniej przygotowanymi przyprawami do smaku i uformować kulkę. Odłożyć na bok na posypaną mąką desce. Ugotować w osolonym wrzątku partiami.


Zdjęcie - Knedle ziemniaczane z truskawkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

W rondelku podgrzać śmietankę i dodać cukier waniliowy.

Ugotowane knedle ułożyć na talerzu, polać śmietanką, posypać płatkami migdałowymi i listkami mięty.

















Zdjęcie - Knedle ziemniaczane z truskawkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami



Kategorie przepisów