Knedle ze sliwkami
Tej potrawy nie muszę specjalnie rekomendować. Każdy zna i lubi, to knedle ze sliwkami, słynne kluski ziemniaczane z owocami. I nie sposób im się oprzeć, smakują doprawdy wyśmienicie.
Będąc ostatnio w Pradze, miałam okazję spróbować czeskich knedelków ze sliwkami, robionych na ciescie drożdżowym parzonym. Bardzo mi smakowały, choć wolę je na drugi dzień, podsmażane na masełku.
Zachęcam do wypróbowania dwóch wersji knedli ze sliwkami, wprawdzie obie są pyszne.
Składniki:
- 600 g ugotowanych ziemniaków
- 3/4 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 jajo
- 1/2 łyżeczki soli
- 100 g masła
- 2 łyżki bułki tartej
- 15 sliwek węgierki
Wykonanie na 16 szt.:
- Ugotowane ziemniaki przepuścić przez praskę, dodać mąki, jajo i sól.
- Zagniesć ciasto, powinno być miękkie i elastyczne.
- Podzielić na dwie połowy i z każdej formować wałek, który następnie podzielić na 8 kawałków.
- Każdy kawałek ciasta rozwałkować i nakładać po dwie połówki sliwek, uprzednio sliwki umyć, usunąć pestki i wymieszać z 1 łyżką cukru i cukrem waniliowym oraz 1/2 łyżeczką cynamonu.
- Formować kulki.
- Wrzucić na wrzątek do lekko osolonej wody, od wypłynięcia knedli gotować ok. 5 minut.
- Gorące podawać ze stopionym masłem i przyrumienioną bułką tartą.
KNEDELKI DROŻDŻOWE ze sliwkami:
Składniki:
- 250 g mąki pszennej
- 1/4 łyżeczki soli
- 2 jaja
- 20 g masla
- 20 g świeżych drożdży
- 10 sliwek
Wykonanie:
- Drożdże rozetrzeć z 1/2 łyżeczką cukru, dodać 3 łyżki mleka i 1 łyżkę mąki, wymieszać i odstawić do wyrosnięcia.
- Przesianą mąkę z solą połączyć z jajkami i rozczynem, wyrobić na gładkie ciasto.
- Pod koniec wyrabiania dodać stopione masło.
- Przełożyć do miski, przykryć sciereczką i zostawić do wyrośnięcia na 30 minut.
- Wyrosnięte ciasto ponownie krótko zarobić, następnie rozwałkować na 0,5 cm i wycinać krążki o średnicy: 5-6 cm.
- Na każdy krążek położyć połówki sliwek, zlepić w kulki i pozostawić do wyrośnięcia na 15 minut,
- Gotować w dużej ilości lekko osolonej wody przez ok. 8 minut.
- Natychmiast po wyjęciu na talerz nakłuć każdy knedel widelcem z obu stron, aby ulotniła się para.
- Podawać z masełkiem lub smietaną.
Smacznego ?