Knedle ze śliwkami
Smakowite kuleczki zwane potocznie knedlami, najlepiej smakują ze śliwkami.
Uwielbiam te kluseczki, zawsze je przyrządzam ze swieżymi śliwkami w sezonie.
Tym razem Knedle ze śliwkami zrobiłam na ciescie serowym, są nieco inne w smaku, bardziej zbite od tradycyjnych ziemniaczanych.
Do przygotowania knedli najlepsze są sliwki renklody, mają bardzo miękką skórkę od węgierek.
Knedle ze śliwkami, to przepyszne danie na obiad, jesli lubicie słodkie smaki.
Składniki na knedle ze śliwkami
5 szt. renklod lub 10 szt. węgierek
2 łyżki drobnego cukru
1 łyżeczka cynamonu
500 g twarogu tłustego lub półtłustego
1,5 szklanki mąki pszennej
1/2 łyżeczki soli
1 jajko
2 żółtka
1 łyżka mąki ziemniaczanej
Składniki na okraszenie:
40-50 g masła
1 łyżka bułki tartej
cukier cynamonowy do posypania
Jak wykonać knedle ze śliwkami?
Sliwki umyć, przekroić na połówki, usunąć pestki.
Wymieszać z cukrem i cynamonem. Odstawić.
Twaróg rozdrobnić widelcem, połączyć z mąką, mąką ziemniaczaną, jajkiem, żółtkami i solą.
Wymieszać i wyrobić jednolite ciasto.
Przełożyć na blat, niewielką ilosć podsypać mąką i rozwałkować na ok. 1,5 cm.
Wykrawać kółka o srednicy 8 cm.
Na każde kółko wyłożyć całą sliwkę węgierkę bez pestki, przy użyciu sliwek renklod ułożyć tylko połówki.
Zlepić drugim kółkiem z ciasta i uformować kulki.
W dużym naczyniu zagotować wodę z solą i przełożyć do wrzątku Knedle ze śliwkami.
Gotować 8 - 10 minut po wypłynięciu knedli.
Gorące okrasić roztopionym masłem z bułką tartą.
Knedle posypać cukrem cynamonowym lub cukrem wymieszanym z cynamonem.
Knedle ze śliwkami podawać na ciepło.
Smacznego !