Knedle ze śliwkami
35 dag ziemniaków
12 dag mąki pszennej
1 jajko
sól
ok. 30 dag śliwek węgierek
2 łyżki masła do polania
2 łyżki płatków migdałowych
cynamon, cukier
Śliwki umyć, przekroić, usunąć pestki.
Ziemniaki ugotować w łupinkach, obrać, przepuścić przez praskę lub zmielić w maszynce.
Dodać mąkę, sól, zagnieść szybko ciasto.
W dużym płaskim garnku zagotować osoloną wodę.
Z ciasta uformować wałek, kroić je na kawałki.
Ciasto spłaszczać, na placuszki na ich środku układać śliwki, które w środku należy najpierw obsypać cynamonem i cukrem.
Zlepić brzegi ciasta, formując kulki.
Knedle partiami wrzucać na wrząca wodę, zamieszać i nakryć.
Gdy zagotują się odkryć i gotować jeszcze 2-3 minuty.
Ugotowane knedle wyjąć łyżka cedzakową.
Na talerzu polać masłem roztopionym ze zrumienionymi płatkami migdałowymi, posypać cynamonem i posypać cukrem.