Knedle tyrolskie w rosole
Związkiem Farmerów Południowego Tyrolu - Roter Hahn zorganizowała
konkurs dla blogerów kulinarnych z Testa Communications. Roter Hahn
(eng. Red Rooster) - związek ponad 1700 farm agroturystycznych
położonych na terenie Włoch, w Południowym Tyrolu. Powstał on w 1999
roku i został założony przez Związek Farmerów Południowego Tyrolu.
Początkowo do Roter Hahn mogły przystąpić tylko gospodarstwa oferujące
turystom pobyty. Od 2003 roku Związek otworzył się również na farmy
zajmujące się gastronomią oraz produkcją ekologicznej żywności wysokiej
jakości.. Przepis został zgłoszony do konkursu. Knedle wyszly bardzo dobre delikatne są fajną alternatywą do podania rosołu z makaronem.
składniki
Z kromki chleba wykroić środek, następnie miąższ kroimy w kostkę. Do miski wkładamy chlebowe kostki,dodajemy szynkę, szczypiorek, pietruszkę, gałka muszkatołowa, jajko. Dodajemy mleko odstawiony, aż całość zmięknie, miksujemy.Jeśli mieszanina jest zbyt rzadka dodajemy mąki. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Zagniatamy ciasto lepimy kulki wielkości orzechów włoskich. Zagotowujemy bulion wrzucamy knedle i gotujemy około 15 minut na małym ogniu, żeby się nie rozpadły.
składniki
- 100g chleba
- 100ml mleka
- 100g surowej wędzonej szynki speck
- 40 mąki
- 1 jajko
- 10g natki pietruszki
- 3 g szczypiorku
- 1/2 litra bulionu
- gałka muszkatołowa do smaku
- sól, pieprz biały do smaku
Z kromki chleba wykroić środek, następnie miąższ kroimy w kostkę. Do miski wkładamy chlebowe kostki,dodajemy szynkę, szczypiorek, pietruszkę, gałka muszkatołowa, jajko. Dodajemy mleko odstawiony, aż całość zmięknie, miksujemy.Jeśli mieszanina jest zbyt rzadka dodajemy mąki. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Zagniatamy ciasto lepimy kulki wielkości orzechów włoskich. Zagotowujemy bulion wrzucamy knedle i gotujemy około 15 minut na małym ogniu, żeby się nie rozpadły.