Knedle tyrolskie w rosole

Knedle  tyrolskie w rosole
Związkiem Farmerów Południowego Tyrolu - Roter Hahn zorganizowała konkurs dla blogerów kulinarnych z Testa Communications. Roter Hahn (eng. Red Rooster) - związek ponad 1700 farm agroturystycznych położonych na terenie Włoch, w Południowym Tyrolu. Powstał on w 1999 roku i został założony przez Związek Farmerów Południowego Tyrolu. Początkowo do Roter Hahn mogły przystąpić tylko gospodarstwa oferujące turystom pobyty. Od 2003 roku Związek otworzył się również na farmy zajmujące się gastronomią oraz produkcją ekologicznej żywności wysokiej jakości.. Przepis został zgłoszony do konkursu. Knedle wyszly bardzo dobre delikatne są fajną alternatywą do podania rosołu z makaronem.
Zdjęcie - Knedle  tyrolskie w rosole - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
składniki
  • 100g chleba
  • 100ml mleka
  • 100g surowej wędzonej szynki speck
  • 40 mąki
  • 1 jajko
  • 10g natki pietruszki
  • 3 g szczypiorku
  • 1/2 litra bulionu
  • gałka muszkatołowa do smaku
  • sól, pieprz biały do smaku
Zdjęcie - Knedle  tyrolskie w rosole - Przepisy kulinarne ze zdjęciami wykonanie
Z kromki chleba wykroić środek, następnie miąższ kroimy w kostkę. Do miski wkładamy chlebowe kostki,dodajemy szynkę, szczypiorek, pietruszkę, gałka muszkatołowa, jajko. Dodajemy mleko odstawiony, aż całość zmięknie, miksujemy.Jeśli mieszanina jest zbyt rzadka dodajemy mąki. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Zagniatamy ciasto lepimy kulki wielkości orzechów włoskich. Zagotowujemy bulion wrzucamy knedle i gotujemy około 15 minut na małym ogniu, żeby się nie rozpadły.

Kategorie przepisów