Knedle serowe
Uwielbiam knedle serowe!
Są delikatne, lekkie, dietetyczne i błyskawiczne do zrobienia.
Super smakują zarówno na słodko – z koktajlem, żurawiną albo cukrem pudrem, jak też w wersji bardziej ostrej – z bułką tartą, przyprawami albo samym topionym masłem.
Są świetnym pomysłem zarówno na obiad, jak i kolację!
Posmakują dzieciakom i dorosłym – koniecznie spróbujcie!
Ps. to najlepsze knedle serowe jakie jadłam!
Polecam!
SKŁADNIKI :
( 2 porcje )
* ser biały – 250 g
* masło – 30 g
* małe jajko – 2 szt
* kasza manna – 40 g
* mąka pszenna – 20 g
* sól – 1 szczypta
* bułka tarta do posypania
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA :
Ser rozcieramy na gładką masę, dodajemy miękkie masło, roztrzepane 2 jajka, kaszę mannę , sól i trochę mąki – mieszamy.
Oproszonymi mąką dłońmi formujemy knedle i wrzucamy na gotującą, lekko osoloną wodę.
Gotujemy ok. 5 -7 minut na wolnym ogniu.
* Gdy masa będzie za rzadka zwiększamy ilość mąki – zależy to od tego jak bardzo mokry jest ser.
Podajemy z cukrem pudrem.
Smacznego!