Knedle serowe

Knedle serowe

Uwielbiam knedle serowe!

Są delikatne, lekkie, dietetyczne i błyskawiczne do zrobienia.

Super smakują zarówno na słodko – z koktajlem, żurawiną albo cukrem pudrem, jak też w wersji bardziej ostrej – z bułką tartą, przyprawami albo samym topionym masłem.

Są świetnym pomysłem zarówno na obiad, jak i kolację!

Posmakują dzieciakom i dorosłym – koniecznie spróbujcie!

Ps. to najlepsze knedle serowe jakie jadłam!

Polecam!

 Zdjęcie - KNEDLE SEROWE - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

SKŁADNIKI :

( 2 porcje )

* ser biały – 250 g
* masło – 30 g
* małe jajko – 2 szt
* kasza manna – 40 g
* mąka pszenna – 20 g
* sól – 1 szczypta
* bułka tarta do posypania

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA :

Ser rozcieramy na gładką masę, dodajemy miękkie masło, roztrzepane 2 jajka, kaszę mannę , sól i trochę mąki – mieszamy.

Oproszonymi mąką dłońmi formujemy knedle i wrzucamy na gotującą, lekko osoloną wodę.

Gotujemy ok. 5 -7 minut na wolnym ogniu.

* Gdy masa będzie za rzadka zwiększamy ilość mąki – zależy to od tego jak bardzo mokry jest ser.

Podajemy z cukrem pudrem.

Smacznego!

Zdjęcie - KNEDLE SEROWE - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów