Knedle serowe z morelami
Lubimy knedle…. zwykle z truskawkami lub śliwkami… ale dzisiaj proponuję knedle w innej – przynajmniej dla mnie – odsłonie, a mianowicie knedle serowe z morelami. Jak znalazłam przepis na AZgotuj!, to od razu zapisałam je w folderze do zrobienia:). Zwykle na knedle robię ciasto ziemniaczane lub ziemniaczano-serowe więc ciekawa byłam jak smakuje takie połączenie. Wyszła pyszna kombinacja ciasta, dość zwartego, serowego z delikatną morelą, a do tego aromatyczna posypka z prażonych migdałów z miodowym sosem. Zapraszam do wypróbowania
Knedle serowe z morelamiSkładniki:
- 500 gram półtłustego twarogu
- 2 łyżeczka skórki pomarańczowej
- 5 dkg miękkiego masła
- 2 żółtka
- 250 gram mąki pszennej
- szczypta soli
- 5 łyżki mielonych migdałów
- 3 łyżki cukru trzcinowego
Sos:
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki miodu
- pół łyżeczki cynamonu
- mielone migdały do obtoczenia
1. Składniki na ciasto przełożyć do miski (ja ser przecisnęłam przez praskę) i wyrobić gładkie ciasto. Przełożyć na blat i uformować wałek. Podzielić ciasto na pół a każdą połówkę na 6 części tak żeby wyszło 12 sztuk knedli. Każdą część rozpłaszczyć ręką na placek włożyć umytą i osuszoną morelę i skleić aż wyjdzie kula, którą chwilę zrolować w rękach aż będzie gładka. Morele można włożyć całe z pestką i później uważać przy jedzeniu a można przed włożeniem przekroić na pół, wyjąć pestkę, złożyć całość i wykorzystać do knedla.
2. Gotować w lekko osolonej wodzie 15 min. Wyjąć łyżką cedzakową i odstawić do lekkiego ostygnięcia. Na teflonowej patelni uprażyć mielone migdały. Przestudzone lekko knedle obtoczyć w migdałach a następnie polać sosem z masła, miodu i cynamonu – lekko podgrzanych wcześnie w rondelku.
Smacznego
Drukuj / PDF