Knedle serowe z jagodami
Jak cudownie jest zaserwować sobie danie z owocami w środku zimy. To chyba moja ostatnia porcja jagód jakie miałam w lodówce, chyba, że coś się jeszcze zawieruszyło. Przeznaczyłam je na knedle serowe. Z dodatkiem rozpuszczonego masełka albo z łyżką śmietany są pięknym wspomnieniem lata.
Składniki:
- 250 g białego mielonego sera
- 1 jajko
- szklanka mąki pszennej ( w zależności od wilgotności sera może być potrzeba trochę więcej mąki)
- szczypta soli
- szklanka jagód z odrobiną cukru waniliowego
Do miski włożyć ser, jajko, mąkę, sól, i zagnieść gładkie ciasto. Ciasto podzielić na równe części. Z każdej uformować kulkę, rozpłaszczyć na placuszek, na środku ułożyć łyzkę jagód, zlepić w kulkę. Kłaść na desce lub blacie posypanym mąką. Knedle wrzucać do osolonego wrzątku i gotować ok. 8 minut od wypłynięcia. Podawać polane masłem z bułką tartą i posypane cukrem, albo ze śmietaną.
Smacznego:)