Kluski ziemniaczane

Zdjęcie - Kluski ziemniaczane - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

W ramach akcji Gotujemy po polsku!, której patronem jest serwis zPierwszegoTłoczenia.pl proponuję kluski ziemniaczane - przepis mojej teściowej z moimi modyfikacjami. Moja babcia podawała kluski ziemniaczane z kiszoną kapustą.U teściowej nauczyłam się jeść kluski z twarogiem - i tak zostało...
Składniki:2 kg ziemniaków2 jajka1/2-1 i 1/2 szklanki mąki żytniej (720)300g słoniny wędzonej300g kiełbasy2 kostki twarogu - 500 g
Ziemniaki utrzeć na drobnej tarce, osączyć na sicie. Do masy ziemniaczanej dodać krochmal, który się osadził na dnie naczynia z sokiem z ziemniaków, jajka, mąki tyle, że uzyskać dość gęste ciasto.Słoninę posiekać drobno, wytopić, dodać kiełbasę pokrojoną w kostkę, smażyć do zrumienienia.W dużym garnku zagotować wodę z solą.Obok ustawić na małym gazie płaski garnek wypełniony wodą do połowy, położyć na nim stalową miskę.Do formowania klusek używam specjalnej formy z dziurkami - w Toruniu można kupić formę stalową, plastikową albo drewnianą. Dawniej kładło się kawałek ciasta na deseczce i odcinało podłużne kluseczki nożem do wrzątku.Kluski gotować w większym garnku, przekładać do miski obok, polewać kolejne porcje kiełbasą ze słoniną.Podawać posypane pokruszonym twarogiem albo z dodatkiem kiszonej kapusty.

Zdjęcie - Kluski ziemniaczane - Przepisy kulinarne ze zdjęciami rok temu na blogu:
Zdjęcie - Kluski ziemniaczane - Przepisy kulinarne ze zdjęciami dyniowe bułeczki z cynamonem

Przepisy z tych kategorii

Kluski  czarne
9

Kluski czarne

Wedelka Wedelka
Kuchenne wzloty i upadki młodej mężatki

Ciasto jabłkowo - orzechowe Siostry Anastazji
1

Ciasto jabłkowo - orzechowe Si…

Beti Beti
kruche babeczki

Bienenstich- ciasto drożdżowe z karmelową polewą migdałową
1

Bienenstich- ciasto drożdżowe…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Naleśniki po chłopsku
2

Naleśniki po chłopsku

Alicja Alicja
Czekoladowa muffinka

Ciastka z masła orzechowego nie tylko dla

Ciastka z masła orzechowego ni…

Katka Katka
Co by tu zjeść?

Eklery z „kruszonką” (choux au craquelin)

Eklery z „kruszonką” (choux au…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Przepisy z tych kategorii

Sałatka z ziemniaków i soczewicy
3

Sałatka z ziemniaków i soczewi…

KuraDomowa KuraDomowa
Smacznie Zdrowo Tanio

Ziemniaki fioletowe pieczone
1

Ziemniaki fioletowe pieczone

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne

Polędwiczki w sosie śliwkowym

Polędwiczki w sosie śliwkowym

Gosia17 Gosia17
Wędrówki po kuchni

Gęsta zupa z małży, czyli clam chowder
1

Gęsta zupa z małży, czyli clam…

alicja w krainie garów alicja w krainie garów
Alicja w krainie garów...

Chrupiące ziemniaczki z łososiem (na Sylwestra)

Chrupiące ziemniaczki z łososi…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Brązowy ryż z pieczonymi batatami i cieciorką w przyprawach

Brązowy ryż z pieczonymi batat…

Kujawski Kujawski
Inspiracje z Kujawskim