Kluski ziemniaczane
W ramach akcji Gotujemy po polsku!, której patronem jest serwis zPierwszegoTłoczenia.pl proponuję kluski ziemniaczane - przepis mojej teściowej z moimi modyfikacjami. Moja babcia podawała kluski ziemniaczane z kiszoną kapustą.U teściowej nauczyłam się jeść kluski z twarogiem - i tak zostało...
Składniki:2 kg ziemniaków2 jajka1/2-1 i 1/2 szklanki mąki żytniej (720)300g słoniny wędzonej300g kiełbasy2 kostki twarogu - 500 g
Ziemniaki utrzeć na drobnej tarce, osączyć na sicie. Do masy ziemniaczanej dodać krochmal, który się osadził na dnie naczynia z sokiem z ziemniaków, jajka, mąki tyle, że uzyskać dość gęste ciasto.Słoninę posiekać drobno, wytopić, dodać kiełbasę pokrojoną w kostkę, smażyć do zrumienienia.W dużym garnku zagotować wodę z solą.Obok ustawić na małym gazie płaski garnek wypełniony wodą do połowy, położyć na nim stalową miskę.Do formowania klusek używam specjalnej formy z dziurkami - w Toruniu można kupić formę stalową, plastikową albo drewnianą. Dawniej kładło się kawałek ciasta na deseczce i odcinało podłużne kluseczki nożem do wrzątku.Kluski gotować w większym garnku, przekładać do miski obok, polewać kolejne porcje kiełbasą ze słoniną.Podawać posypane pokruszonym twarogiem albo z dodatkiem kiszonej kapusty.
rok temu na blogu:
dyniowe bułeczki z cynamonem