Kluski z ricotty
- Wynik: 15
- Czas przygotowania: 10minuty
- Czas gotowania: 5minuty
Bardzo delikatne, rozpływające się w ustach kluseczki zrobione z ricotty. Obiad do zrobienia w 15 min. Ciasto jest bardzo delikatne, niektórzy dodają samo żółtko ja jednak spróbowałam z całym jajkiem i jest ok. Kluski nie są za twarde a lepiej pracuje się z ciastem. Można podać na słodko z owocami ja jednak wolę wersje wytrawną więc u mnie są polane masłem i posypane tartym parmezanem. Parmezan znajduje się też w środku.
Składniki- ricotta - 250 g
- jajko - 1 szt.
- sól - 1/2 łyżeczki
- mąka pszenna - 70 g
- starty parmezan - 3-4 łyżki
- masło - do polania
Ser przełożyć z pudełeczka do miski. Często znajduje się tam płyn, który należy odlać. Dodać jajko i sól, wymieszać. Następnie dodać mąkę i starty parmezan i zagnieść krótko ciasto. Podzielić na 3 części i z każdej uformować wałek, następnie pociąć je na małe kawałki. Układać kluski na mocno podsypanym blacie, żeby potem można je było bez problemu zdjąć.
Gotowe kluski wrzucać delikatnie na gotująca się osoloną wodę, gotować ok. 3-4 min. Wyjmować z pomocą łyżki cedzakowej.
Przed podaniem polać masłem i posypać startym parmezanem lub tarta bułką.
Smacznego:)