Kluski śląskie
Kluski podajemy do obiadu z sosem mięsnym lub z jakimś tłuszczem ;-)
Jest to bardzo ptosta potrawa i każdy ja zrobi . Dzieci lubią na słodko
a my z sosem mięsnym :-)
1 KG. ZIEMNIAKÓW UGOTOWANYCH
1 JAJKO
MĄKA ZIEMNIACZANA
SZCZYPTA SOLI
Ziemniaki zmielić i przełożyć do miski - ugnieść, podzielić na cztery części 1/4 wyjąć i w to miejsce wsypać mąkę ziemniaczaną na równo z ziemniakami dodać szczyptę soli oraz jajko i odłozone ziemniaki wszystko szybko zagnieść na jednolite ciasto -lecz niezbyt długo bo zrobi się miękkie i podczas gotowania będzie się rozlatywać. Uformować wałki jak na kopytka i pokroić w większe kawałki ok 1,5 -2 cm i formować kuleczki robiąc w środku dziurki palcem. Kłaść na tackę przesypaną mąką pszenną po wyrobieniu części gotować w osolonej wrzącej wodzie po wypłynięciu gotować jeszcze chwilkę i wyciągać na talerze. Podawać z sosem mięsnym lub z tłuszczem.