Kluski śląskie
Kluski śląskie to świetny sposób na wykorzystanie ugotowanych ziemniaków z poprzedniego dnia. Są banalnie proste w przygotowaniu i gwarantuję, że będą smakowały tysiąc razy lepiej niż odgrzewane, umoczone w tłuszczu lub wysuszone w mikrofali ziemniaki.
Składniki
Dodatkowo woda do gotowania i sól.
Przygotowanie
Ziemniaki ubijamy na gładką masę. Dodajemy mąkę i zagniatamy ciasto. Tworzymy z niego długi rulonik, a następnie kroimy w krążki. Z każdego krążka formujemy kulkę na środku której robimy palcem charakterystyczną dziurkę.
Wodę doprowadzamy do wrzenia i solimy. Wrzucamy po ok. 12 klusek i gotujemy do momentu ich wypłynięcia.
Kluski możecie zjeść same z ciemnym sosem lub potraktować je jako dodatek do mięs. Z podanej ilości składników wychodzą ok. 23 kluski.
Smacznego !
Składniki
- 700 g ugotowanych ziemniaków (zimnych)
- 175 g mąki ziemniaczanej
Dodatkowo woda do gotowania i sól.
Przygotowanie
Ziemniaki ubijamy na gładką masę. Dodajemy mąkę i zagniatamy ciasto. Tworzymy z niego długi rulonik, a następnie kroimy w krążki. Z każdego krążka formujemy kulkę na środku której robimy palcem charakterystyczną dziurkę.
Wodę doprowadzamy do wrzenia i solimy. Wrzucamy po ok. 12 klusek i gotujemy do momentu ich wypłynięcia.
Kluski możecie zjeść same z ciemnym sosem lub potraktować je jako dodatek do mięs. Z podanej ilości składników wychodzą ok. 23 kluski.
Smacznego !