Klopsiki ze słonecznikiem, w sosie jogurtowym
Składniki
- 300 g mielonego mięsa wieprzowego
- 300 ml gęstego jogurtu naturalnego
- 60 g pestek słonecznika
- 4 łyżki oleju Kujawski 3 ziarna
- 3 łyżki posiekanej cebuli
- 3 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki posiekanych, świeżych ziół (mięta lub tymianek)
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- skórka otarta z 1 cytryny
- sól
- płatki chilli
- świeże zioła do przybrania (np. natka pietruszki, rukiew wodna, mięta)
Przygotowanie
Na suchej patelni upraż słonecznik i przestudź.
Na łyżce oleju Kujawskiego 3 ziarna zeszklij cebulę, dodaj mięso i smaż przez 5 min., przestudź. Do mięsa dodaj słonecznik, posiekane zioła, zioła prowansalskie, skórkę z cytryny, 1-2 łyżki mąki, dopraw do smaku solą i pieprzem, wymieszaj.
Na patelni lub w szerokim rondlu rozgrzej Kujawski 3 ziarna. Z masy uformuj niewielkie kulki, obtocz w pozostałej mące i obsmaż z każdej strony. Zmniejsz ogień i pozostaw na nim klopsiki przez kolejne 8 min., pod przykryciem. Usmażone klopsy odłóż na bok.
Do rondla wlej jogurt doprawiony solą oraz pieprzem i gotuj go na małym ogniu, ciągle mieszając. Do sosu przełóż klopsiki, zwiększ ogień na średni, doprowadź potrawę do wrzenia, po czym gotuj przez 2 min.
Podawaj na ciepło. Przed podaniem posyp płatkami chilli i przybierz świeżymi ziołami.
Lekkie danie inspirowane kuchnią grecką, które w połączeniu z olejem Kujawskim 3 ziarna wychodzi perfekcyjnie. Delikatny smak i piękny kolor oleju znakomicie łączy się ze świeżymi ziołami i z lekko kwaśnym jogurtem, a nuty oleju dyniowego są ciekawym towarzystwem dla prażonego słonecznika.
Przepis pochodzi z szczyptasmaq.blogspot.com