Klopsiki z mozarellą i pesto
Proste potrawy najbardziej lubię latem i wtedy, gdy pogoda dopisuje w najlepsze. Mają swój urok, takie domowe ciepło i chociaż można przygotować je niemal w biegu, są takie wyjątkowe i to właśnie one smakują najlepiej. W moim domu takie klopsiki plasują się na podium ulubionych dań i w zasadzie nic w tym dziwnego, bo są naprawdę bardzo smaczne. Ja je lubię ze względu na prostotę, a dzieci za sam fakt, że są to klopsiki ze spaghetti. Reszta się nie liczy. Bo nie musi.
Czym to danie różnie się od klasycznych klopsików z makaronem? Na pewno sposobem przygotowania, ale też dodatkiem świeżego pesto, które w letni dzień wspaniale odświeża każdy talerz. Ja miałam właśnie pesto z rukoli, ale równie dobrze może być to inny rodzaj zielonego pesto – z jarmużu, czosnku niedźwiedziego, albo po prostu, z bazylii – w każdej odsłonie to danie wiele zyskuje dzięki temu dodatkowi.Już tylko jedna patelnia i niespełna 30 minut dzieli nas wszystkich od domowego posiłku. Bo może.
Składniki:
(4 porcje)
- 450g mielonej wołowiny
- 1 żółtko
- 2 łyżki świeżego pesto np z rukoli lub bazylii
- 2 łyżki panco lub bułki tartej
- 2 łyżki białego wina
- 400g pomidorów bez skórki
- 1 niewielka cebula lub szalotka
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 szklanki passaty pomidorowej
- sól, pieprz do smaku
- 100g świeżej mozzarelli
- pesto do podania
- oliwa
Przygotowanie krok po kroku:
- w misce wymieszaj mięso z żółtkiem, panco, 2 łyżkami pesto, solą i pieprzem. Dokładnie wyrób, jak ciasto. Na koniec dodaj wino i jeszcze raz wymieszaj. Masę podziel na 6-7 części i uformuj okrągłe kotleciki. Odstaw.
- cebulkę i czosnek posiekaj.
- Piekarnik rozgrzej do 180ºC
- Na patelni rozgrzej niewielką ilość oliwy. Obsmaż kotleciki krótko z każdej strony. Zdejmij z patelni. Nagmiar tłuszczu odlej z patelni.
- Na tej samej patelni zeszklij cebulę i czosnek. Dodaj pomidory i podsmaż kilka minut. Podlej passatą i dopraw do smaku solą, pieprzem i ewentualnie szczyptą cukru. Zdejmij z ognia.
- W sosie umieść podsmażone kotleciki. Wstaw do piekarnika na około 15 minut.
- W międzyczasie ugotuj makaron spaghetti.
- Gorące klopsiki posyp poszarpaną mozzarellą (przed dodaniem do sosu, możesz obtoczyć ją w łyżce pesto. Mozzarella roztopi się lekko z gorącym sosie.
- Całość skrop obficie świeżym pesto.
- Podawaj z makaronem udekorowane listkami bazylii.
Smacznego!