Klopsiki z indyka gotowane na parze
Propozycja na pyszny lekkostrawny obiad - klopsiki z indyka gotowane na parze. Do parowanie wykorzystałam bambusowy koszyk, ale możesz przygotować je w tradycyjnym parowniku.
Klopsiki powstały z najbardziej dietetycznej części indyka - piersi. W tym wydanie mięso jest wilgotne, miękkie i pachnące. Do mięsa dodałam cukinię, by zwiększyć ich walory zdrowotne.
Klopsiki podałam z sosem koperkowym.
Składniki:
500 g filetu z indyka
1 jajko
1 mała cukinia - opcjonalnie
sól, pieprz
1 cebula
2 łyżki bułki tartej
1 łyżka oleju
oregano- opcjonalnie
na sos:
1 szklanka bulionu
1 łyżka mąki pszennej
2-3 łyżki siekanego koperku
sól, pieprz
kilka kropel soku z cytryny
2 łyżki jogurtu greckiego/śmietany
Wykonanie:
- mięso zmielić na małych oczkach maszynki
- cukinię pozbawioną gniazd nasiennych zetrzeć na małych oczkach tarki jarzynowej, posolić i odstawić, by puściła soki, następnie bardzo mocno odcisnąć z nadmiaru wody
- cebulkę pokroić w kostkę i zeszklić
- mięso wymieszać z jajkiem, startą cukinią, bułką tartą i przyprawami. Uformować małe kulki
- do woka nalać szklankę wody (można dorzucić ulubione zioło, listek laurowy), ustawić koszyk bambusowy. Koszyk nie może stykać się z lustrem wody. Dno koszyka wyścielić podziurkowanym pergaminem Kupiłam gotowe przycięte na wymiar kosza) i ułożyć uformowane klopsiki. Przykryć pokrywą i parować około 20 minut
- w międzyczasie przygotować sos. Zagotować w rondlu bulion. Mąkę rozmieszać w małej ilości zimnej wody i wlać do gotującego bulionu mieszając rózgą. Doprawić przyprawami. Na koniec wmieszać posiekany koperek i jogurt
- klopsiki przełożyć do sosu i zagotować razem
- podawać z ulubionymi dodatkami. U mnie z ziemniakami i surówkł z kapusty pekińskiej